eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A Hitler elit alakulatában szolgált Günter Grass visszavág

Günter Grass német író először szólalt meg azóta, hogy Waffen SS-es múltja nyilvánosságra kerülése miatt többen is felvetették: meg kellene fosztani őt irodalmi Nobel-díjától. "Azok, akik ítéletet akarnak mondani, mondjanak ítéletet felettem. Én csak azt mondhatom, hogy egész későbbi életemet szégyenben éltem le emiatt" - hangsúlyozza az író egy televíziós interjúban.

A csütörtökön este a képernyőre kerülő interjúban Günter Grass azt mondja: hamarosan megjelenő önéletrajzi könyve jelentett végre megfelelő irodalmi eszközt ahhoz, hogy szembenézzen náci múltjával. "Minden, amit mondhatok erről, benne van a könyvben".

A Nobel-díjas író a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak adott interjújában fedte fel, hogy a második világháború utolsó hónapjaiban behívót kapott a Waffen SS egyik páncélos hadosztályába, amely az akkori cseh- és morvaországi protektorátusban teljesített szolgálatot.

Nem csitul a vihar


Günter Grass bejelentése hatalmas vihart váltott ki Németországban, ahol az író vezető erkölcsi tekintély és a nácizmus egyik leghangosabb ellenzője volt az 50-es évek vége óta.

Számos kritikusa, köztük a német kormány több tagja is azt mondta: Günter Grass lejáratta magát azzal, hogy nem vallotta be már sokkal korábban azt, hogy Hitler elit alakulatában szolgált. Többen azt követelték, hogy vegyék el tőle Nobel-díját, amelyet hat évvel ezelőtt kapott.

Bár a Nobel Alapítvány visszautasította ezeket a követeléseket, mondván: a díjak odaítéléséről szóló döntések visszavonhatatlanok, az író bejelentése által kavart vihar tovább folytatódik.

Miért pont most?

Újabban napvilágot láttak különböző találgatások arról, hogy miért pont most hozta nyilvánosságra SS-múltját Günter Grass. Van, aki úgy gondolja, hogy ez a könyv reklámkampányának része volt. Ezt a felvetést erősíti az a bejelentés, miszerint az életrajzi könyvet megjelentető kiadó a nagy érdeklődésre tekintettel 150 ezer példányt már a tervezett megjelenés előtt piacra bocsát.

Olyan találgatások is megjelentek a német sajtóban, miszerint történészek már igen közel jártak ahhoz, hogy felfedjék az író SS-múltját, és ezért kényszerült Günter Grass arra, hogy maga tegyen vallomást.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×