eur:
394.3
usd:
355.72
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

A Concorde a legjobb brit dizájn

Égi istennő, szuperszonikus szenzáció, elkápráztató szépség - bár Concorde repülőgépet utoljára 2003-ban lehetett látni az égen, a britek nem felejtették el különleges formáját: a BBC és a Design Museum közös szavazásán ugyanis a Concorde-ot választották a brit formatervezés legkiemelkedőbb darabjának.

A Great British Design Quest címmel meghirdetett műsor eredményét stílusosan egy Concorde fedélzetén hozták nyilvánosságra az edinburgh-i Repülési Múzeumban.

A második helyre Harry Beck 1931-es londoni metrótérképét sorolták a szavazók, mint a mindennapok olcsó miniatűr formatervezésének gyöngyszemét.

1930-ra akkorára nőtt a londoni földalatti-rendszer, hogy a korábbi, tradicionális térképekre épülő metrótérképek már használhatatlanná váltak.

Harry Beck egyszerű, az áramkör kapcsolási rajzára emlékeztető dizájnja kiállta az idők próbáját. Aki ma Londonban utazik, ennek egy modernebb változatát veheti kézbe.

A harmadik helyet R. J. Mitchell Supermarine Spitfire repülőgépe szerezte meg, amelyet 1934-35-ben a brit légierő megrendelésére tervezett.

Először 1936-ban próbálták ki a könnyű, gyors és sokoldalú gépet, amely a II. világháborúban komoly fegyvernek bizonyult a brit pilóták kezében.

A gépet, amelyet 40 különböző változatban készítették el, 1954-ben vonták ki végleg a szolgálatból. Összesen több mint 20 ezer darab készült belőle.

A rekord mennyiségű 211.792 szavazatot hozó design verseny indulói között volt a miniszoknya, a Routemaster emeletes busz, a jellegzetes brit K2 telefonfülke, Peter Blake borítója a Beatles Sergeant Pepper's Lonley Hearts Club Band albumához, több autó (a Mini, az Aston Martin DB5, a Jaguar E-Type), a Martens bakancs, a Verdana betűtípus és két számítógépes játék, a Tomb Raider és a Grand Theft Auto.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×