eur:
394.57
usd:
354.69
bux:
72936.84
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
Árvíz Európában. Forrás: X / Alen Simonyan
Nyitókép: Forrás: X / Alen Simonyan

Pusztító Borisz ezt műveli a térségünkkel - árvízi körkép videóval

A Kelet- és Közép-Európa fölött örvénylő Borisz ciklon hatására a térség országaiban szörnyű árvizek pusztítanak. A közösségi médiába feltöltött videókból válogattunk.

Az áradások a hatalmas pusztítás mellett már több tucat ember halálát is okozták. A rendkívüli esőket a Borisz nevű ciklon okozza, amely a térség felett köröz, mint azt az alábbi animáció is mutatja:

A heves esőzések miatt átszakadt egy gát Délnyugat-Lengyelországban. A hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a gátszakadás komoly veszélyt jelent a helyi folyók mentén fekvő településekre. A lengyel hadsereg és a légierő is részt vesz az emberek mentésében. Az alábbi két fénykép az áradás előtti és utáni állapotokat mutatja Kłodzko városában.

A település jelentős része teljesen víz alá került. A hatóságok szerint azonban a helyzet még ennél is rosszabbra fordulhat, mert hamarosan újabb árhullám éri el a várost, ami még az előzőnél is nagyobb lehet.

Csehországban több mint 250 ezer háztartás maradt áram nélkül. A helyzet a Cseh Köztársaság és Lengyelország határán fekvő gátnál továbbra is kritikus. Több ezer embert kellett evakuálni Opava városából. Egy időzített kamera rögzítette, ahogy a víz szinte elnyeli a házakat.

Ausztriában több tucat körzetet nyilvánítottak katasztrófa sújtotta övezetté. Egyes településekre már nem lehet országúton eljutni. A helyiek szerint ilyen árvíz száz évenként egyszer fordul elő.

Az árhullám már elérte az osztrák fővárost is. Bécsben egyre súlyosabb a helyzet.

Romániában is számos települést öntött el a víz. A legkritikusabb állapot az ország dél-keleti részén Galac körzetében alakult ki.

A hirtelen jött áradások már emberéleteket is követeltek. Románia keleti régióiban már öten vesztették életüket a rendkívüli időjárás és az árvizek miatt.

Moldáviát sem kíméli az ítélet idő. A fővárost Chisinau-t (Kisjenő) is elöntötte az áradat. A városban hömpölygő víz embereket sodort magával.

Néha egészen drámai jelenetek zajlanak le az elöntött városokban. A menekülő emberek magukra hagyják házi kedvenceiket. Ez a kutya is csapdába esett egy ház alsó szintjén. Szerencsére az egyik mentőcsapat észrevette és kiszabadította a szerencsétlen állatot.

Az évszázad árvize óriási pusztítást okoz Európában. Egyelőre beláthatatlanok a rendkívüli időjárás következményei.

Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×