eur:
396.26
usd:
358.68
bux:
71831.83
2024. szeptember 11. szerda Teodóra
Járőröző rendőrautó és katonák a magyar-szerb határon, Ásotthalom térségében 2016. július 5-én. Mélységi határőrizetet vezettek be a magyar hatóságok a szerb és a horvát határ mentén: azokat a migránsokat, akiket a határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül elfognak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé.
Nyitókép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Orbán Viktor mérgezett dicséretet küldött a Bild szerint

Orbán Viktor miniszterelnök azt üzente Olaf Scholz német kancellárnak, hogy üdvözli a klubban, miután Németország szigorú határellenőrzésről döntött. A német lapok szerint a kancellár valószínűleg nem fog örülni a dicséretnek.

A német belügyminiszter, Nancy Faeser kedden bejelentette, hogy újra szigorú határellenőrzést vezetnek be az illegális migráció és az elmúlt hetekben történt iszlamista támadások miatt. A bűncselekmények befolyásolták a tartományi választások eredményét is, és a szélsőjobboldal előretörését eredményezte.

A döntést az európai országok vegyesen fogadták. Donald Tusk lengyel miniszterelnök felháborodott, és „elfogadhatatlannak” nevezte a terveket, és sürgős konzultációt szeretne Németország többi szomszédjával. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter a Bildnek azt mondta: „Ausztria nem fogadja be azokat az embereket, akiket Németországból visszafordítanak. Nincs mozgástér”.

Az Index cikke szerint a lap külön kiemeli Orbán Viktor magyar miniszterelnököt – sőt, ezzel a felütéssel írták a cikket –, aki egyenesen Olaf Scholz kancellárhoz fordult az X-en: „Németország szigorú határellenőrzésről döntött az illegális migráció megállítása érdekében. Scholz kancellár úr, üdv a klubban! #StopMigration” – írta a magyar miniszterelnök kedd este, a Magyarország–Bosznia-Hercegovina mérkőzés közben, (a Puskás Arénából ő maga is posztolt).

A Blid egyébként „mérgezett dicséretként” titulálta a gratulációt, „aminek a kancellár valószínűleg nem fog örülni”. A lap beszámolója szerint ugyanis Orbán kíméletlen migrációs politikát folytat, és azzal dicsekszik, hogy 2015-ben Magyarországon – Németországgal ellentétben – nem fogadtak be menekülteket.

„Orbán úgy tesz az üzenetével, mintha Scholz kancellár átállna a magyar migrációs politikára. Magyarország azonban merev migrációs politikájával megsérti az uniós jogot” – jegyezték meg, hozzátéve, hogy az EU júniusban milliós bírságot szabott ki az Orbán-kormányra a menekültpolitikája miatt. Ezt azonban Magyarország még nem fizette ki. Már a második felszólítás is megtörtént, és minden egyes válasz nélküli nap 1 millió eurójába kerül a kormánynak.

Magyarország a bíróságon 2 milliárd eurót követel, állításuk szerint 2015 óta ennyibe került a határvédelem - idézi a német lapot az Index.

Címlapról ajánljuk
Sayfo Omar: Afrikában nő a migrációs kedv, Európa zárja a határait

Sayfo Omar: Afrikában nő a migrációs kedv, Európa zárja a határait

Az Arab Barométer legújabb felmérése szerint az észak-afrikai országok fiatal népességének 50-70 százaléka a kivándorlást tervezi – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Migrációkutató Intézet kutatási vezetője. Sayfo Omar szerint az illegális migráció elsődleges kiváltó oka ma már nem a háború, hanem a szegénység és a klímaváltozás.

Magyarics Tamás az elnökjelölti vitáról: Trump szokatlanul visszafogott volt, Harris végre megmutathatta magát

A vita nem dönti el a Kamala Harris és Donald Trump közötti versenyt, bár az első kommentárok szerint az alelnök jobban szerepelt, mint riválisa – mondta az InfoRádióban az ELTE emeritus professzora, aki szerint, ha lesz újabb vita, akkor ott majd kiegyensúlyozottabb lehet a műsorvezetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×