eur:
392.42
usd:
354.52
bux:
72777.85
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka
Israeli-Palestinian conflict concept.
Nyitókép: Tuomas A. Lehtinen / Getty Images

Tömegtüntetés volt Izraelben - egyre nő az országban a politikai feszültség

Félmillióan tüntettek Izraelben azután, hogy katonák egy gázai alagútban rábukkantak hat kivégzett izraeli túsz holttestére. A szakszervezetek emellett általános sztrájkot hirdettek hétfőre, amelyet egyes kormánytagok megpróbáltak megakadályozni.

Az izraeli utcákat vasárnap megtöltötték azok a tüntetők, akik a kormányt hibáztatják a Hamász által elrabolt és most felfedezett hat túsz haláláért, illetve a többiek folytatódó fogva tartásáért. A felvonulók azt követelték, hogy a Netanjahu-kormány kössön alkut a fennmaradó 101 túsz hazahozásáért.

Magára a kormányfőre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy fogadjon el egy tűzszüneti egyezményt és állítsa le a 11 hónapja folyó háborút. Ő azonban azt mondta, hogy „aki túszokat gyilkol meg, az nem akar tűzszünetet” és azt mondta, hogy „levadásszák” felelősöket.

Csak Tel Avivban 300 ezren tiltakoztak. A rendőrök vízágyúkat vetettek be a tömeg ellen és több helyszínen, 24 embert tartóztattak le. Az Izraeli Védelmi Erők szerint a túszokat egy-két nappal azelőtt lőhették agyon, hogy rájuk bukkantak, miközben Gázában felfüggesztették a műveleteket a gyermekbénulás elleni védőoltás-program idejére.

Hármuk neve szerepelt a legútóbbi, elutasított tűzszüneti egyezményben szereplő fogolycsere-listán. 11 hónapon át raboskodtak, „zaklatás, kínzás és éheztetés közepette. Halálukhoz az vezetett, hogy késett a legutóbbi tűzszüneti alku aláírása” – állt a Túszok Családjai Fórum nyilatkozatában.

Az egyre nagyobb közfelháborodás közepette az izraeli Szakszervezetek Szövetsége hétfőre általános sztrájkra hívott fel. A felhíváshoz csatlakozott Jair Lapid ellenzéki vezető. A főnökével gyakran szembehelyezkedő Joáv Gallant védelmi miniszter pedig a túszokról szóló megállapodást sürgetett.

A keményvonalas izraeli pénzügyminiszter, Bezalel Szmotrics közben a sztrájk betiltását kérte a főügyészségtől.

Az, hogy most megtalált halott túszok között volt Hersh Goldberg-Polin, egy fiatal amerikai a Hamászt keményen elítélő nyilatkozatra késztette Joe Biden amerikai elnököt és Kamala Harris alelnököt, a demokraták elnökjelöltjét.

„A Hamász egy gonosz terrorszervezet... elítélem brutalitását, ahogy az egész világnak el kell ítélnie. 1200 ember lemészárlásától kezdve a szexuális erőszakon át a túszejtésig és a mostani gyilkosságokig, világos és hátborzongató a Hamász elvetemültsége” írta Kamala Harris. Hozzátette, hogy fel kell számolni a szervezet jelentette fenyegetést és az nem irányíthatja Gázát.

Harris eddig igyekezett úgy viselkedni, hogy visszaszerezze a Joe Bidentől elpártolt Gáza-párti szavazók voksait a novemberi elnökválasztáson. Legutóbbi vizitjén például meglehetősen fagyosan fogadta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt.

Címlapról ajánljuk
Hiába az orvoskamara tiltakozása, október 1-jétől Budapesten is jön az új alapellátási ügyeleti rendszer

Hiába az orvoskamara tiltakozása, október 1-jétől Budapesten is jön az új alapellátási ügyeleti rendszer

Október 1-jétől Budapest is csatlakozik az új alapellátási ügyeleti rendszerhez, a háziorvosok hétköznap délután 4 és este 10 óra között vesznek részt az ügyeletben. Az Országos Mentőszolgálat adatai szerint a szükséges 900 orvos helyett csak 200-300-an jelentkeztek a feladatra. A Magyar Orvosi Kamara szerint félő, hogy tovább nő a betöltetlen praxisok száma.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×