eur:
389.58
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Kalasnyikov AMB-17 gépkarabély. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Különleges fegyvert tesztelnek az oroszok

Kis méretű, hangtompítóval ellátott gépkarabélyt próbáltak ki, amely hamarosan megjelenhet a csapatoknál is.

A Kalasnyikov vállalat AMB-17 jelű kézfegyvere nem szokványos rohampuska. A rendkívül kompakt kialakítású fegyver 9X39-es lőszert tüzel és kevesebb mint 3 kilót nyom. Nyitott válltámasszal 860 mm, csukottan 600 mm hosszú fegyvert hangtompítóval együtt gyártják. Először 2017-ben mutatták be a moszkvai MKSZ kiállításon, mint a belügyi és a különleges erők számára készített új eszközt.

A hozzá való lőszer is rendkívül egyedinek számít. 9,2 mm-es lövedékét a régi, széles körben elterjedt, 7,62x39 gyalogsági tölténybe szerelték úgy, hogy a hüvely nyakát kiszélesítették. A nagyobb és nehezebb lövedékkel az volt a cél, hogy hatékonyabbá tegyék a különleges erők fegyvereit. A hangtompító miatt ugyanis jelentősen csökken a lövedék sebessége, így az átütő ereje is.

A tervek szerint a szubszonikus lövedék 400-530 méteren belül ejthet halálos sebet, vagy képes átütni egy 10 mm-es acél lemezt.

A különleges 7N9 9X39-es lőszer. A lövedék csúcsát úgy alakították ki, hogy becsapódáskor minél jobban roncsolja az élő szöveteket. Forrás: Wikipédia
A különleges, 7N9 9X39-es lőszer. A lövedék csúcsát úgy alakították ki, hogy becsapódáskor minél jobban roncsolja az élő szöveteket. Forrás: Wikipédia

Az AMB-17-et a híres tervező, Jevgenyij Dragunov MA típusú fegyvere alapján, 2015-ben kezdték fejleszteni. A most megjelent információk szerint a nagy tűzerejű, de kis méretű és nagyon csendes gépkarabéllyal a mesterlövész rajokat akarják elsősorban ellátni, hogy közelharc esetén meg tudják védeni magukat.

Ugyanakkor a cég közleményében azt is megemlíti, hogy a kis rohampuska az ASz Val és VSzSz Vintorez, valamint az AKS-74U fegyverek utóda lehet a belügyi csapatoknál, illetve az orosz hadsereg különleges egységeinél.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×