eur:
389.74
usd:
363.62
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Tijuana, 2021. január 22.Az amerikai-mexikói határkerítés a Baja California mexikói állambeli Tijuanában 2021. január 21-én, egy nappal Joe Biden amerikai elnök beiktatása után. Biden egyik első rendeletében leállíttatta az amerikai-mexikói határfal építkezését.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Joebeth Terriquez

Amerikai bevándorláspolitika: szigorítás jöhet, akár drasztikus eszközhöz is nyúlhat az elnök

Párthovatartozástól függetlenül érezhető egyfajta szigorítási igény az amerikai választópolgárok részéről a bevándorláspolitikával kapcsolatban – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet elemzője. Gönczi Róbert hozzátette: a közvélemény-kutatások alapján a többség támogatná a keményebb intézkedéseket, melyek főként a határzár megerősítésére vonatkoznak.

A bevándorlás és a határvédelem kiemelt témája lesz az idei amerikai elnökválasztási kampánynak. A Migrációkutató Intézet legújabb elemzése szerint az amerikai választópolgárok döntő többsége támogatná a szigorúbb védelmet az Egyesült Államok délnyugati határainál.

Gönczi Róbert az InfoRádióban elmondta: a YouGov közvélemény-kutató intézet felmérése is megerősítette, hogy „pártállástól függetlenül érezhető egyfajta szigorítási igény az amerikai választópolgárok részéről”. Hozzátette:

a függetlenek és Donald Trump szavazóinak a döntő többsége a szigorítások mellett van, míg Joe Biden szimpatizánsainak véleménye 50-50 százalékban megoszlik arról, hogy szeretnének-e további szigorításokat.

A közvélemény-kutatók kérdései mind szerepeltek abban a szenátusi határvédelmi törvénytervezetben, amelyet egy republikánus, egy független és egy demokrata szenátor állított össze. A Migrációkutató Intézet elemzője közölte: egy enyhítő mechanizmus kivételével a felsorolt módszerek mindegyikét támogatták a megkérdezettek. A felmérésben megemlített, szóba jöhető intézkedések a következők voltak:

  • a fizikai határzár, határfal megerősítése és bővítése
  • a vonatkozó normák szigorítása
  • kiutasítási mechanizmusok
  • a határ lezárása elnöki jóváhagyással, ha a napi irreguláris határátlépők száma eléri a törvénytervezetben szereplő négyezer fős küszöböt

Az elmúlt években lényegesen megnőtt a bevándorlók száma. Gönczi Róbert arról is beszélt, hogy mitől nevezhető Joe Biden bevándorláspolitikája liberálisnak. Mint mondta, a Biden-adminisztráció alatt nem növelték kellő arányban a határbiztonsági ügynökségek kötelékében dolgozók létszámát, nem folytatták a korábbi elnök, Donald Trump által megkezdett határzár kiépítését vagy megerősítését, illetve enyhítő mechanizmusokat is alkalmaztak a menekültügyi normák rendszerén belül. Ez utóbbi főként abban nyilvánult meg, hogy az utóbbi időben már egyre kevésbé éltek a kiutasítás lehetőségével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×