eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Eltűnt Valerij Geraszimov. Forrás: X/??Tankslapper
Nyitókép: Forrás: X/??Tankslapper

Eltűnt az orosz vezérkari főnök – vagy mégsem?

Sajtójelentések szerint Valerij Geraszimov tábornok tavaly december 29. óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt.

Az interneten megjelent egyes hírek azt állítják, hogy az orosz vezérkari főnök életét vesztette egy, a Krím-félszigetet ért ukrán támadásban. Az X-en és a Telegramon is keringő beszámolókra Moszkva hivatalosan még nem reagált. Az amerikai Newsweek magazin azt írja: nem lehet biztosan állítani, hogy a tábornok meghalt, de felettébb furcsa, hogy már több mint ötven napja nem jelent meg a nyilvánosság előtt.

Korábban az ukránok az orosz fekete-tengeri flotta parancsnokának halálát is bejelentették, miután rakétacsapást mértek a haditengerészet szevasztopoli főhadiszállására. Akkor az a hír járta, hogy a támadásban 34 magas rangú tengerész tiszt, köztük Szokolov admirális is meghalt. Ezt Moszkvában hevesen cáfolták és az orosz védelmi minisztérium közzé is tett egy videót, amelyen a tengernagy volt látható épen, egészségesen. Azt viszont független forrásokból nem lehetett megerősíteni, hogy mikor készült a felvétel.

Valerij Geraszimov eltűnésével kapcsolatban Mikhail Troitskiy, a Wisconsin-Madison Egyetem professzora azt nyilatkozta az amerikai hírmagazinnak, hogy háborús helyzetben egyáltalán nem szokatlan, ha a katonai vezetők visszahúzódnak a nyilvánosság elől. Ezzel egyrészt védik magukat, másrészt azt a benyomást igyekeznek kelteni, hogy az irányítás valójában a civil politikusok kezében van. A professzor úgy fogalmazott: "A katonai vezetők feladata a hadműveletek tervezése, irányítása, és nem a nyilvános szereplés."

A Newsweek idéz az amerikai hadsereg nyugalmazott ezredesének, Jonathan Sweetnek és Mark Toth közgazdásznak a közös cikkéből is, amely a Kyiv Post című, angol nyelvű ukrán lapban jelent meg. A Hol van Geraszimov tábornok, és miért fontos ez? című írásban egyebek közt gyanúsnak nevezik, hogy a tábornok eltűnéséről hallgatnak a moszkvai illetékesek. A szerzők emlékeztetnek rá, hogy amikor Szokolov tengernagy halálhíre keringett a neten, az orosz vezetés azonnal cáfolni kezdte, és még Vlagyimir Putyin szóvivője is megszólalt az ügyben. Dmitrij Peszkov akkor azt mondta: nincs információja arról, hogy az admirális életét vesztette volna.

Az MTI moszkvai tudósítója február 21-én arról számolt be, hogy "Geraszimov orosz vezérkari főnök a különleges hadműveletben részt vevő központi csapatcsoport főhadiszállásán, az Avgyijivka elfoglalásában érdemeket szerzett katonákat részesített elismerésben." A tudósító nyilván nem volt jelen az ünnepségen, hiszen azt hadműveleti területen tartották, ahova civileknek tilos és életveszélyes belépni.

Ezt a videót a moszkvai védelmi minsizterium tette közzé, és állítólag akkor készült, amikor Geraszimov tábornok a frontra indult, hogy kitüntesse a katonáit.

Ugyanakkor – igen feltűnő módon – Geraszimov tábornok hiányzott Putyin elnök csütörtöki, az orosz parlament két háza előtt mondott beszédéről. Pedig a hallgatóság soraiban ott volt az orosz katonai vezetés minden fontos tagja.

Az amerikai lap sokat mondónak tartja, hogy Valerij Geraszimovval kapcsolatban az orosz hatóságok mély hallgatásba burkolóznak, miközben a tábornokról hetek óta nincsenek megbízható értesülések. A Newsweek szerint elképzelhető, hogy a hallgatásnak érthető oka van, Vlagyimir Putyin azért aggódhat, Kijev nehogy levadássza az orosz haderő legfontosabb vezetőit.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×