eur:
389.69
usd:
362.03
bux:
68479.39
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
ukrán drónok
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Ettől az ukrán vasorrú bábától rettegnek az oroszok

Az ukránok Vámpírnak nevezik azt a drónt, amivel éjszaka támadják a megszállók állásait. Az oroszok viszont Baba Jagának, vagyis vasorrú bábának hívják az újfajta repülő robotot.

Az X-re feltöltött videó tanulsága alapján kifejezetten mozgalmas éjszakája volt egy orosz tüzérségi alakulatnak: az éj leple alatt egy ukrán drón atomjaira robbantotta felhalmozott lőszerkészletüket és teherautójukat - írja a portfolio.hu.

"Forró volt az éjszaka. Baba Jaga megdolgozott a pénzéért”– mondja az orosz katona, egy lőszerszállító teherautó roncsait mutogatva.

Ez csupán egyetlen eset a mostanság egyre megszaporodó éjjeli ukrán dróntámadásokból: a frontvonalhoz közeli orosz csapatokat szabályosan terrorban tartja néhány hónapja egy újfajta ukrán drón, a Vámpír. Egy elvileg teljes egészében ukrán fejlesztésű, nagy méretű, hathajtóműves drónról van szó, melynek sajátossága, hogy hőkamerával is fel van szerelve, így képes éjjel is működni, ellentétben a legtöbb hasonló drónnal.

A körülbelül 10 kilométeres hatótávolságú robotgép egy 15 kilogrammos robbanóeszközzel van felszerelve, a pilóta nélküli légi járművet főleg páncélozott járművek, illetve más technikai eszközök ellen használják.Ukrajna állítása szerint a drón specialitása, hogy „immunis az orosz elektronikus harcászati eszközökre,” emellett, mivel éjszaka dolgozik, halk és nagy sebességgel repül, hagyományos légvédelmi fegyverekkel is nehéz lelőni.

A dróntípus olyan károkat okozott eddig az orosz haderőnek, hogy az orosz katonák el is nevezték Baba Jagának: ő egy szláv néphagyománybeli, gonosz boszorkány, aki főleg éjjel vadászik és gyerekeket eszik. Talán magyarul leginkább a „vasorrú bába” a megfelelő fordítás a kifejezésre. Állítólag a Vámpír / Baba Jaga drónok működése az egyik fő oka annak, hogy az oroszok most már hónapok óta nem tudják kitolni az ukrán csapatokat a Dnyeper keleti partján található Krinkij térségéből: az eszközök nem csupán az orosz páncélosokra jelentenek veszélyt, de éjjel folyamatosan szállítják Herszon térségéből az utánpótlást az ukrán csapatoknak.

Azért a gyakorlat azt mutatja, hogy a félelmetes Baba Jaga közel sem teljesen immunis a folyamatosan fejlődő orosz elektronikus harcászati képesség tevékenységére, az elmúlt napokban több olyan fotó is napvilágot látott, melyen orosz katonák pózolnak láthatólag sértetlenül lezuhant ukrán Vámpírokkal.

Az elektronikus harcászati rendszerek lényege, hogy megzavarják az ellenséges drónok, kommunikációs eszközök hatékonyságát, a repülő robotgépekre főleg azért jelentenek veszélyt, mert elvágják az összeköttetést a drónkezelők és a drón között, földre kényszerítve ezzel az irányíthatatlanná vált repülőgépet.

A drón hatalmas mérete sem feltétlen előny: volt már, hogy egy orosz drón nyomon követte az ukrán Baba Yagát, miközben az visszatért kezelőihez, ezzel pedig lebuktatta az ukrán haderő tagjainak pozícióját.

Azonban a Vámpír eddig igencsak hatékony fegyvernek tűnt, kevés Ukrajna által használt technikai eszköz mondhatja el magáról, hogy az orosz katonák külön becenevet adtak neki, annyira rettegtek tőle.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×