eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Giorgia Meloni új olasz miniszterelnök a kormányáról tartott bizalmi szavazás előtt az olasz parlamenti felsőház, a szenátus római üléstermében 2022. október 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri

Olaszország-szakértők az Arénában: megerősödött Giorgia Meloni pozíciója a kormányzás első évében

Gyors bukást jósoltak Giorgia Meloni kormányának, ehhez képest az olasz politikusnő pozíciója az elmúlt egy évben még meg is erősödött – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Molnár Anna Olaszország-szakértő, az NKE tanszékvezetője. A jobboldali kormányfő sikere az európai politikát is meglepte, de a kibékülés csak látszólagos – tette hozzá Szomráky Béla italianista, újságíró. Migrációs kérdésekről is beszéltek.

A legutóbbi olaszországi választásokon 44 százalékkal győzött a jobbközép koalíció, Giorgia Meloni pártja, az Olaszország Fivérei ebből 26-27 százalékot "vállalt". Az ellenlábasok hátrébb végeztek náluk, ezért tudott a jobboldal kormányt alakítani, azóta pedig vezető pozícióját Giorgia Meloni nem hogy meg tudta tartani, de erősíteni is képes volt (29 százalék) – mondta Molnár Anna Olaszország-szakértő, az NKE tanszékvezetője, aki Szomráky Béla italianistával, újságíróval együtt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt.

"Annak ellenére, hogy sokan azt gondolták, lesz egy átrendeződés a pártok között a koalícióban, ez nem történt meg" – tette hozzá Molnár Anna, aki úgy látja, a Liga és a Hajrá, Olaszország! 9-9 százalék körül állhat.

Ehhez lábjegyzetet fűzve Szomráky Béla elmondta, a félelmeket a jobboldali koalíció színre lépése miatt legfőképp az Európai Unión belül táplálták, fontos pozícióban lévő politikusok éppúgy, mint "médiamunkások".

"Akik azért nem átallottak olyan szörnyűséges trükkökhöz folyamodni a német hetilapokban egész oldalas, képes összeállításokban, hogy azt írták: Georgia Meloni Európa legveszélyesebb nője, egy posztfasiszta, még Scholz német kancellár is megengedte magának, hogy egy posztfasiszta vezetőről van szó, de majd valahogy megpróbálnak kijönni vele. Ursula von der Leyen, azb Európai Bizottság elnöke pedig azt mondta, megvannak az eszközeik arra, hogy kézben tartsák, akár Lengyelország és Magyarország esetében láttuk..." – ecsetelte Szomráky Béla.

Az efféle mondatok óta azért Németország és Franciaország is mintha "keblére ölelte" volna az olaszokat, erre a felvetésre az italianista azt mondta, az ölelő félnél azért mindig ott volt a tőr.

"Látszatra természetesen van egyfajta kiegyezés, megbocsátás, hogy merészelt jobboldali lévén, nő létére megnyerni egy választást és kormányt alakítani. Nem egy politikai kékharisnya, hanem a nép egyszerű gyermeke egy római külvárosból, aki maximálisan kikupálódott, egészen jól beszél idegen nyelveket, rettenetesen jó debattőr. De az az igazság, hogy

nemigen tudják neki megbocsátani az unióban, hogy nem az ő kutyájuk kölyke"

– fejtegette.

A szakértők beszéltek még egyebek mellett migrációs kérdésekről is.

"Giorgia Meloni nagyon jól látja, hogy noha az olaszok megszavazták a migrációs paktumot, látják, hogy nem megoldás. Nem tehette meg a választóival szemben, hogy ne támogasson átmenetileg egy olyan elképzelést, amely az olaszok túlterhelését csökkenti, és elviszi a hozzájuk érkező migránsok egy jelentős részét Európa más országaiba. De azt is nagyon jól látja, és ennek többször hangot is adott, hogy

minél jobban osztogatják a migránsokat, annál jobban jönnek.

Meloni nagyon jól látja, hogy a megoldás az, ha segítünk az afrikai országoknak, beruházunk, oktatást, mezőgazdaságot viszünk oda" – vázolta Szomráky Béla.

Az italianista szerint viszont például Tunézia sem akar olyan "egérfogóba" belemenni, hogy egy közel egymilliárd eurós támogatási csomag fejében az IMF kondícióinak nyit utat, az ő feltételeinek megfelelve.

Hogy a migránsokkal kapcsolatban mennyire érzékelhető a feszültség az olasz társadalomban, Molnár Anna azt mondta, "az utóbbi időszakban kevésbé".

"Valóban 140 ezer ember érkezett ebben az évben, tavaly pedig kevesebb, tehát van növekedés, de nagyjából együtt élnek ezzel az olaszok. Persze nyilván ez olyan kérdés, amit kezelni kell, és azokon a területeken jelentkezik, ahol ott vannak a migránsok, elsősorban Lampedusa pici szigetén, ezt a problémát viszont Olaszország egészének, illetve Európának közösen kell megoldania, Meloni is folyton ezt mondja" – mondta Molnár Anna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×