eur:
389.26
usd:
363.88
bux:
68274.25
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Egy like-jel miatt döntött a bíróság, milliós kártérítés lett a vége

Egy kanadai bírósági döntés azt jelenti, hogy 21 millió forintnak megfelelő összeget kell egy gazdának kártérítésként megfizetnie.

Saskatchewan tartományban a South West Terminal egyik gabonafelvásárlója 2021 márciusában tömeges sms-t küldött ügyfeleinek, amelyben azt jelezte, hogy a vállalat 86 tonna lent vásárolna vékánként 17 kanadai dolláros áron - írja a The Guardian.

A vevőt képviselő Kent Mickleborough telefonon beszélt Chris Achter gazdálkodóval, majd küldött neki egy képet a len novemberi szállításáról szóló szerződésről, és arra arra kérte a gazdálkodót üzenetben, hogy erősítse meg a szerződést.

Achter egy like-jellel válaszolt, majd nem szállította le novemberben az addigra megemelkedett árú lent.

A két férfi vitatta, mit jelentett a like: a vevő szerint a szerződés részleteivel való egyetértést, az eladó szerint pedig azt, hogy látta az üzenetet.

"Tagadom, hogy a jellel elfogadtam volna a szerződés részleteit, digitális aláírásként használva azt. Nem volt időm áttanulmányozni a szerződés részleteit, de jelezni akartam, hogy megérkezett" - állította tanúvallomásában. Ügyvédje szerint a férfi nem is nagy szakértője a hangulatjeleknek.

Timothy Keene bíró úgy fogalmazott, az ügyben érintettek komoly kutatómunkát végeztek a like-jel egyetemes jelentésének feltárására.

"A bíróság készséggel elismeri, hogy a like emoji nem hagyományos eszköze egy dokumentum »aláírásának«, de jelen körülmények között mégis ez volt a megfelelő módja az »aláírás« két céljának közvetítésére" - vélekedett. Így a gazdának 82 ezer kanadai dollárt kell fizetnie a hoppon maradt vevőnek.

Keene elutasította a védelem azon aggályait is, hogy a like emoji engedélyezése az elfogadás jelzésére "megnyitná a kapukat" más emojik új értelmezései előtt, beleértve az ökölpacsit és a kézfogást.

"Úgy tűnik, ez az új valóság a kanadai társadalomban, és a bíróságoknak készen kell állniuk arra, hogy megfeleljenek az emojik és hasonló jelek használatából eredő, új kihívásoknak" - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×