eur:
393.35
usd:
372.57
bux:
55587.88
2023. szeptember 28. csütörtök Vencel
Rendőr áll egy elkerített lakóépületnél egy dróntámadás után Moszkvában 2023. május 30-án, az Ukrajna elleni orosz hadviselés második évében. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester szerint több épület kisebb károkat szenvedett dróntámadás következtében, komolyabb sérülés azonban nem történt. Andrej Vorobjov, Moszkva megye kormányzója közölte, hogy a légvédelem több drónt lelőtt a főváros térségében.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Videókon, ahogy a drónok lecsapnak Moszkvára és ahogy kilövik őket

Moszkvai hivatalos jelentések szerint legalább nyolc, távolról irányított repülőszerkezetet lőtt le az orosz légvédelem. Friss hírek érkeztek Kijev drónokkal történő "megsorozásáról" is.

"Ez volt a második világháború óta a legsúlyosabb légitámadás Moszkva ellen" - közölte a Reuters hírügynökséggel egy orosz parlamenti képviselő. Makszim Ivanov azt hangoztatta: "Az oroszok vagy puszta ököllel verik le a szülőföldjük ellen támadókat, vagy örökre a családjukon marad az árulás és a gyávaság bélyege."

A TASZSZ és a RIA Novosztyi hírügynökség szerint a Lenin sugárúton és a Profszojuznaja utcában ért találat egy egy-egy lakóépületet.

A közösségi médiában megjelent hírek szerint legalább tíz drón támadta meg az orosz fővárost, miközben a Reuters azt jelentette, hogy a "Baza" Telegram csatorna már huszonötnél is több repülő szerkezetről számolt be. A Twitteren publikáló OSINTdefender csatorna közben tudni véli, hogy milyen drónokkal támadhatták meg Moszkvát az ukránok.

A videofelvételek alapján nagy valószínűséggel Beaver (Hód) típusú, öngyilkos drónokat vethettek be az orosz főváros ellen. Ezt a tolómotoros, kacsa elrendezésű robotrepülőgépet kifejezetten nagy hatótávolságú légicsapásokhoz fejlesztette ki az ukrán hadsereg.

Moszkva főpolgármesetere úgy nyilatkozott, hogy valamennyi drónt sikerült lelőni és csupán a lehulló roncsok okoztak kisebb épület károkat. Szergej Szobjanyin ugyanakkor azt is elmondta, hogy a légicsapás után két ember orvosi segítségre szorult, de később kiderült, kórházba nem kellett őket vinni.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz főváros ellen Kijev által végrehajtott "terrortámadást" nyolc drónnal hajtották végre. Ezek közül hármat rádióelektronikai eszközökkel földre kényszerítettek, ötöt pedig Pancir-SZ típusú légvédelmi rendszerrel lőttek le. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a támadás ügyében eljárást indított.

A hatóságok szerint mind a négy Moszkva környéki polgári repülőtér rendes üzemmódban működik.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő később újságíróknak kijelentette, hogy a dróntámadás a "kijevi rezsim" válasza volt arra, hogy Oroszország vasárnap eredményes csapásokat mért egyik döntéshozatali központjára. Az objektumot azonban nem nevezte meg. Vlagyimir Putyin a kezdetektől fogva operatív tájékoztatást kapott a dróntámadásról, és hogy az incidenssel kapcsolatban nem tervez beszédet mondani. A szóvivő a történtek okán méltatta az orosz katonai tárca, a légvédelem és a helyi hatóságok tevékenységét, és indokoltnak nevezte a "különleges hadművelet" folytatását, és kitűzött céljainak elérését.

Nem kímélik Kijevet

Időközben az oroszok újabb, tömeges drón- és rakétacsapást mértek Kijevre. Az ukrán fővárosban legalább egy ember életét vesztette. Az egyik drón egy lakóépületbe csapódott és lerombolta a két legfelső emeletet.

Szerhij Pepko, Kijev katonai parancsnoka szerint a lakók valószínűleg még mindig a romok alatt lehetnek. Mint mondta az oroszok több hullámban és több irányból támadták a fővárost.

Az ukrán hatóságok arról számoltak be, hogy legkevesebb húsz iráni gyártmányú Shaed drónt sikerült lelőni.

A képen az a kijevi lakóház, amelynek felső két szintje kigyulladt és teljesen romba dőlt a hajnali orosz légitámadás következtében. Forrás:Twitter/Dr. Khaled Alfaiomi
A képen az a kijevi lakóház látható, amelynek felső két szintje kigyulladt és teljesen romba dőlt a hajnali orosz légitámadás következtében. Forrás:Twitter/Khaled Alfaiomi

A Reuters megjegyzi, hogy csak ebben a hónapban ez már a tizenhetedik légicsapás volt Kijev ellen. A hírügynökségnek nyilatkozó Natalja Gumenyuk, az ukrán hadsereg déli katonai parancsnokságának szóvivője szerint

a sűrűn, egymás után érkező, nagy számú drónnal az oroszok igyekeznek túlterhelni a légvédelmet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben azt közölte, hogy az amerikai Patriot ütegek remekül beváltak. Éjszakai videó üzenetében egyebek közt arról beszélt: "ukrán kézben a Patriot rendszerek 100 százalékos hatékonyságúnak bizonyultak és ez hamarosan véget is vethet orosz légi-terrornak."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.28. csütörtök, 18:00
Áder János
volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke
Eddig is felforgatta a mesterséges intelligencia a bankok világát, de most jön még csak a java

Eddig is felforgatta a mesterséges intelligencia a bankok világát, de most jön még csak a java

Hamarosan új világ jöhet a bankoknál: bár még csak laboratóriumi környezetben tesztelik, egyre több területre szivároghat be a generatív AI - derült ki a Finshape Digital Banking Club Budapest elnevezésű rendezvényén. A panelbeszélgetésen szó volt arról is, hogy milyen munkafolyamatot válthat ki a mesterséges intelligencia, és ha egy ilyen projekt élesedik, megengedhetjük-e a generatív AI-nak, hogy hibázzon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×