eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készített kép Prigozsinról, a Wagner orosz magánhadsereg alapítójáról (k) egy orosz zászlóval a kezében és a katonáiról Bahmutban 2023. május 20-án. Prigozsin a nap folyamán bejelentette, hogy teljesen sikerült ellenőrzésük alá vonni a kelet-ukrajnai várost, de az ukrán hadsereg ezt tagadja.
Nyitókép: MTI/AP/Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata

A Wagner csoport megkezdte a kivonulást Bahmutból - videó

A zsoldosvezér korábban azt ígérte, hogy katonái június 1-ig elhagyják az ostromlott várost.

A Wagner csoport vezetője Telegram-csatornáján jelentette be, hogy katonái megkezdték a kivonulást Bahmutból - közölte a hirado.hu. Az ukrán védelmi minisztérium megerősítette a hírt.

Jevgenyij Prigozsin az általa közzétett videóban elmondta, a zsoldoscsoport a tervek szerint június 1-ig teljesen elhagyja a várost. Hozzátette, ha a reguláris hadsereg nehézségekbe ütközik, néhány Wagner-harcos maradhat Bahmutban.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta a nyilatkozatot.

Prigozsin még szombaton jelentette be, hogy Oroszország átvette a teljes ellenőrzést Bahmut felett a háború leghosszabb és legvéresebb csatája után, melyben mind az orosz, mind az ukrán erők hatalmas veszteségeket szenvedtek.

Ezt az állítását az ukránok tagadták.

A Wagner-vezér korábban többször is bírálta az orosz katonai vezetést, amiért véleménye szerint elhanyagolták egységeit, nem kapott megfelelő ellátást és lőszereket. Elmondása szerint az általa vezetett zsoldoscsoport mintegy 20 ezer katonát veszített az ostrom kilenc hónapja alatt.

Nem tudni egyelőre, hogy Prigozsin és a Wagner-csoport kapnak-e további szerepet Ukrajnában. Sajtóhírek szerint a városi harcokban részt vevő katonákat a frontvonal mögött fogják pihentetni, majd többüket Afrikába tervezik küldeni, nem kizárt, hogy a polgárháborús állapotokkal küzdő Szudánba.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×