eur:
387.36
usd:
357.39
bux:
68004.05
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készített kép Prigozsinról, a Wagner orosz magánhadsereg alapítójáról (k) egy orosz zászlóval a kezében és a katonáiról Bahmutban 2023. május 20-án. Prigozsin a nap folyamán bejelentette, hogy teljesen sikerült ellenőrzésük alá vonni a kelet-ukrajnai várost, de az ukrán hadsereg ezt tagadja.
Nyitókép: MTI/AP/Jevgenyij Prigozsin sajtószolgálata

A Wagner csoport megkezdte a kivonulást Bahmutból - videó

A zsoldosvezér korábban azt ígérte, hogy katonái június 1-ig elhagyják az ostromlott várost.

A Wagner csoport vezetője Telegram-csatornáján jelentette be, hogy katonái megkezdték a kivonulást Bahmutból - közölte a hirado.hu. Az ukrán védelmi minisztérium megerősítette a hírt.

Jevgenyij Prigozsin az általa közzétett videóban elmondta, a zsoldoscsoport a tervek szerint június 1-ig teljesen elhagyja a várost. Hozzátette, ha a reguláris hadsereg nehézségekbe ütközik, néhány Wagner-harcos maradhat Bahmutban.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta a nyilatkozatot.

Prigozsin még szombaton jelentette be, hogy Oroszország átvette a teljes ellenőrzést Bahmut felett a háború leghosszabb és legvéresebb csatája után, melyben mind az orosz, mind az ukrán erők hatalmas veszteségeket szenvedtek.

Ezt az állítását az ukránok tagadták.

A Wagner-vezér korábban többször is bírálta az orosz katonai vezetést, amiért véleménye szerint elhanyagolták egységeit, nem kapott megfelelő ellátást és lőszereket. Elmondása szerint az általa vezetett zsoldoscsoport mintegy 20 ezer katonát veszített az ostrom kilenc hónapja alatt.

Nem tudni egyelőre, hogy Prigozsin és a Wagner-csoport kapnak-e további szerepet Ukrajnában. Sajtóhírek szerint a városi harcokban részt vevő katonákat a frontvonal mögött fogják pihentetni, majd többüket Afrikába tervezik küldeni, nem kizárt, hogy a polgárháborús állapotokkal küzdő Szudánba.

Címlapról ajánljuk
Egyre többet tudunk - Robert Fico merénylője megértéssel írt tömeggyilkosokról

Tudósítónktól
Egyre többet tudunk - Robert Fico merénylője megértéssel írt tömeggyilkosokról

A Robert Fico szlovák miniszterelnökre egy héttel ezelőtt öt lövést leadó Juraj Cintula amatőr íróként volt ismert. A 71 éves nyugdíjas férfi eddigi irodalmi munkásságáért egyre többen érdeklődnek, hogy megértsék tette elkövetésének indítékát. Mint kiderült, több könyvében is megértéssel írt tömeggyilkosokról.

Kis-Benedek József: Harkiv elfoglalásához ennél több orosz kell

Bő egymillióan még mindig maradtak Harkivban ukrán lakosok, de a város elfoglalása Moszkva számára szimbolikus jelentőségű volna - vélekedett az InfoRádióban Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, az MTA doktora. Elmondta, van-e most elég orosz katona ehhez, illetve milyen feltételei vannak még az orosz sikernek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×