eur:
388.89
usd:
371.34
bux:
55649.46
2023. október 3. kedd Helga
JDAM-ER amerikai irányított siklóbomba. Forrás: Twitter/Nexta
Nyitókép: Forrás: Twitter/Nexta

Újabb amerikai szuperfegyvert vethettek be az ukránok – videó

Valószínűleg a nemrég érkezett precíziós bombával támadták a Bahmut körüli orosz állásokat.

A Twitteren megjelent videó alapján többen arra következtetnek, hogy az ukránok a nemrég érkezett JDAM-ER bombát vethették be. Ez azért különösen érdekes, mert az ukrán légierő szovjet/orosz repülőgépeihez előbb integrálni kellett az új fegyvert.

A JDAM (Joint Direct Attack Munition – Egységes Közvetlen Támadó Lőszer) egy GPS-irányítású siklóbomba, melyet az Amerikai Egyesült Államokban terveztek és gyártanak. Egy olyan kiegészítőről van szó, amelyet a hagyományos "buta" bombákra utólag felszerelve azokat precíziós fegyverré lehet átalakítani. Az amerikai légierőnél, haditengerészetnél és tengerészgyalogságnál leggyakrabban használt bombákra felszerelhető.

Úgy tudni, hogy az ukránok megkapták a fegyver megnövelt hatótávolságú JDAM-ER változatát is.

Ez az irányítófelületeken kívül még a leoldás után kinyíló szárnyakat is kap, így akár több tíz kilométerre is képes elsiklani. Az indító repülőgép így a légvédelem hatótávolságán kívülről képes csapást mérni.

A legolcsóbb és leghatékonyabb irányított fegyverek egyike. Eredetileg csak álló célpontok elpusztítására alkalmas, de folyamatban van olyan adatbusz fejlesztése, amelyen keresztül a mozgó célpont folyamatosan változó földrajzi koordinátáit automatikusan, folyamatosan el lehet juttatni a bomba számítógépébe, így alkalmassá téve annak elpusztítására.

JDAM (Joint Direct Attack Munition, Egységes Közvetlen Támadó Lőszer) egy GPS-irányítású siklóbomba. Forrás: Wikipédia
A JDAM egy GPS-irányítású siklóbomba. Forrás: Wikipédia

Az "okosított" bomba vezérlő egysége a hordozó repülőgéptől kapja a cél koordinátáit. Viszont az ukrán légierőben szolgáló szovjet/orosz eredetű harci gépeket előbb alkalmassá kellett tenni arra, hogy átadhassák a GPS-adatokat a fegyvernek.

Több forrás is megjegyzi, hogy az általában hosszabb ideig tartó integrációt esetleg már korábban, az Egyesült Államokban végezhették el, mivel az Egyesült Államokban jó néhány szovjet eredetű harci gép is található. Egy részüket például légi harc kiképzésére használják: ezek játsszák a gyakorlások alkalmával az ellenséget.

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×