eur:
394.68
usd:
365.87
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője megszólaltatja a tanácskozás kezdetét jelző csengettyűt az Európai Unió tagállamainak külügyminisztereit tömörítő Külügyi Tanács brüsszeli ülésén 2023. február 20-án. Az ülés főbb témái az ukrajnai háború és az Iránnal szemben tervezett ötödik szankciós csomag.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Évforduló: üzentek Ukrajnának az EU-s külügyminiszterek, egy kivétellel

Együtt álltak ki egy videóban Ukrajna mellett. Egyedül a magyar miniszter nem volt rajta a felvételen.

A háború első évfordulóján az Európai Unió országainak külügyminiszterei videoüzenetben fejezték ki támogatásukat és szolidaritásukat Ukrajnával. A felvételt a tárcavezetők hétfői ülését követően mutatták be - írja a Népszava.

A lap megjegyzi, hogy egy hiányzó azonban van. Szijjártó Péter ugyanis nem vett részt az ülésen, de hiányzott róla osztrák kollégája, Alexander Schallenberg is, utóbbi mégis szerepel a videóban, mert előre rögzítette az üzenetét. A magyar politikust egyik államtitkárára, Sztáray Péter "helyettesítette".

„Bátorság, tisztelet, méltóság, szabadság, hazaszeretet, szolidaritás…” A külügyminiszterek a videóüzenetben ezekkel a szavakkal küldtek biztatást az ukránoknak.

A magyar államtitkár üzenete a „sokszínűség” volt.

Josep Borrell külügyi biztos korábbi, a müncheni találkozón mondott beszédéről mi is beszámoltunk. Azt írtuk az Infostarton, hogy "a háború elvesztését jelenti Ukrajna számára, ha az Európai Unió nem találja meg heteken belül a módját annak, hogy felgyorsítsa a lőszerellátást – figyelmeztetett Josep Borrell, az EU külügyi vezetője a müncheni biztonsági konferencia zárónapján.

Josep Borrell másnap, a külügyminiszteri találkozó után arról beszélt, hogy "még a héten megegyezés várható az Oroszország elleni tizedik szankciós csomagról az Európai Unióban".

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×