eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
ZHUHAI, CHINA - NOVEMBER 03: A H-6K bomber arrives at Zhuhai Air Show Center on November 3, 2022 in Zhuhai, Guangdong Province of China. The 14th Airshow China will be held from Nov. 8 to 13. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
Nyitókép: VCG/VCG via Getty Images

Mi történne, ha Kína nekimenne Tajvannak? – itt a modellezés eredménye

Szörnyű veszteségeket szenvedne mindkét oldal, de Tajvan megőrizné függetlenségét – feltéve, hogy az Egyesült Államok mellett Japán is a segítségére siet.

Jelentős áldozatok árán, de legyőzné a Kínai Népköztársaság haderejét a Kínai Köztársaság (Tajvan), ha az Egyesült Államok és Japán is segít a sziget védelmében, ahogy ígérték – derül ki mindez egy háborús szimulációból, melyet az amerikai Center for Strategic and International Studies futtatott le. A Bloomberg cikkét a Portfolio szemlézte.

Többféle forgatókönyvet modelleztek, abból indultak ki, hogy Tajvan nem adja meg magát, és az Egyesült Államok mellett Japán is segít a sziget védelmében. A modellezésben több nyugalmazott amerikai főtiszt és védelmi minisztériumi tisztségviselő is részt vett.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint

a Népi Felszabadító Hadsereg elsöprő bombázással indítaná a támadást, azonban nem tudnának hídfőállást kialakítani, miután partra szállt,

mivel a tajvani haderő a partok védelmére koncentrálna, miközben az amerikai légierő és a japán légierő a kínai hadiflotta megsemmisítésére összpontosítana.

Eszerint a forgatókönyv szerint

  • Tajvan autonóm maradna, azonban
  • az Egyesült Államok és Japán több tucat hadihajót, több száz repülőgépet és több ezer katonát vesztene, amely miatt sérülést szenvedne az Egyesült Államok globális helyzete sok éven át. Emellett
  • Tajvan elvesztené az áramellátását és haderejének nagy részét. Cserébe
  • Kína elvesztené haditengerészeti és tengerészgyalogsági képességeit és több tízezer kínai katona válna hadifogollyá.

A konklúzió az, hogy Egyesült Államoknak jobban kéne támaszkodnia Japán segítségére, főleg a légibázisok terén, több amerikai tengeralattjáróra van szükség és a hiperszonikus fegyverek fontosak, de nem a legfontosabbak.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×