eur:
388.46
usd:
360.76
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Bombatölcsér mellett tűzoltók és rendőrök Dnyipróban 2022. október 10-én, miután orosz rakétatámadás érte az ukrajnai várost.
Nyitókép: MTI/AP/Leo Correa

Orosz légitámadások Ukrajna-szerte

Robbanásokat jelentettek az északnyugat-ukrajnai Rivnéből, Kijev környékéről és Odesszából is.

A BBC helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy az ukránok szerint, a légvédelem több orosz cirkáló rakétát is lelőtt. Ennek ellenére Kijev déli és nyugati körzeteit több rakétacsapás is érte. A hírt Vitalij Klicsko, a főváros polgármestere is megerősítette.

"Folytatódik a légiriadó" - írta Telegram csatornáján, és azt tanácsolta, hogy mindenki maradjon az óvóhelyeken.

Az ukrán hatóságok azt közölték, hogy gondok vannak az ország energia- és vízellátásával. Az egy hete tartó orosz légitámadások következtében az ukrán erőművek egy harmada működésképtelenné vált. Az ország számos körzetében, így Kijevben és Odesszában is akadozik az áramellátás.

Az orosz erők "újabb rakétatámadást hajtottak végre a nyugat-ukrajnai megyékben lévő fontos, energetikai hálózatok létesítményei ellen" - közölte a közösségi portálokon az Ukrenerho állami áramszolgáltató, hozzátéve, hogy "a károk mértéke hasonló, illetve talán még nagyobb, mint az október 10-12-i támadásoké".

A BBC azt jelentette, hogy az ukrán kormány csütörtök óta korlátozza az áramfelhasználást.

Irán tiltakozik

A teheráni kormány tiltakozik, amiért az ENSZ-ben több ország is vizsgálatot sürgetett annak kiderítlésére, vajon az oroszok iráni gyártású drónokkal támadják-e az ukrán városokat.

Nasszer Kanáni iráni külügyminisztériumi szóvivő kijelentette: az E-3 csoporthoz tartozó országok pénteki felhívása "hamis és alaptalan", Teherán "határozottan visszautasítja és elítéli" azt.

Ukrajna szerint Oroszország Sahíd-136 típusú, iráni gyártmányú támadó drónokat használt, amelyek célba éréskor felrobbannak.

Teherán tagadja, hogy ilyen drónokat juttatott volna Oroszországnak, Moszkva pedig azt, hogy iráni gyártású drónokat használt volna ukrajnai hadműveletei során.

"Nem fogunk habozni megvédeni az iráni nép érdekeit" - tette hozzá Nasszer Kanáni, további részletek említése nélkül.

A Franciaország, Németország és Nagy-Britannia ENSZ-nagykövetei által aláírt levélben a három európai ország támogatta Ukrajna hétfői kérését az ENSZ-vizsgálattal kapcsolatban. Az E-3 csoport érvelése szerint a drónok használata megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2231-es számú határozatában foglaltakat, amely elismerte az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×