INFORÁDIÓ
2023. január 31. kedd
Gerda, Marcella

európai parlament

energiaválság

eu

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja felszólal az Európai Unió gyermekvédelmi politikájáról és az ukrajnai háború elöl menekülő gyermekekről szóló vitán az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. március 5-én.

Sötétbe borulhat az Európai Parlament

Infostart

Strasbourg és Brüsszel között ingáznak rendszerint az Európai Parlament képviselői. Valójában azonban a francia város az unió törvényhozói szervének tényleges helyszíne. A téli hónapokra azonban az épület elsötétülhet, és a parlament ideiglenesen Brüsszelbe teheti át székhelyét.

Több parlamenti képviselő sürgette, hogy az energiaválság miatt takarékoskodjanak mind a Brüsszel és Strasbourg közötti ingázással, mind fűtéssel és a világítással. Hangsúlyozták, hogy az uniónak, illetve parlamentjének példát kell mutatnia az uniós állampolgárok számára.

A Bild című lap tudósítása szerint pártállástól függetlenül indítványozták a képviselők az ideiglenes elsötétítést. A képviselők szerint a téli hónapokban a parlamentnek is az unió hivatalos székhelyén, Brüsszelben kell üléseznie.

Német parlamenti képviselők szerint az erről szóló levelet átadták Roberta Metsolának, a testület máltai elnökének.

A parlamentnek ugyanazt kell tennie, amit az emberektől megkövetelnek, azaz takarékoskodni kell az energiával –

fogalmaztak a képviselők. Úgy vélekedtek, hogy a két épületkomplexum, azaz a brüsszeli és a strasbourgi székhelyek egyidejű fűtése és világítása az adófizetők megcsúfolása lenne.

Értesülések szerint elhangzottak olyan követelések is, hogy az Európai Parlament működését ne csak a téli hónapokra állítsák le, hanem egészen az energiaválság végéig.

Az Európai Adófizetők Szövetsége elítélte a képviselők Brüsszel és Strasbourg közötti ingázását.

"Ez a vándorcirkusz egyben ökológiai és gazdasági katasztrófát jelent"

– fogalmazott a szövetség főtitkára. Reményét fejezte ki, hogy a képviselők a jelenlegi válság nyomán felhagynak ezzel. Utalt arra is, hogy a honatyák Brüsszel és Strasbourg közötti ingázása aligha klímabarát.

Az Európai Unió már korábban állást foglalt amellett, hogy saját hivatalainak is erőfeszítéseket kell tenniük a klímasemlegesség irányába. A június végén a tagállamok környezetvédelmi miniszterei célul tűzték ki, hogy az EU 2030-ra 55 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018