eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

II. Erzsébet halála a Brit Nemzetközösség végét is jelentheti

A jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Brit Nemzetközösség országai közül tizenötnek a mindenkori brit uralkodó egyben államfője is. II. Erzsébet halála után azonban felmerül a kérdés, vajon szükség van-e ezeknek az országoknak egy "londoni" államfőre.

Az ARD német közszolgálati televízió tudósítása szerint ez a kérdés elsősorban Új-Zélandon és Ausztráliában merül fel, de a II. Erzsébet utáni jövő a kanadaiakat is erősen foglalkoztatja. A felmérések szerint mindhárom országban sokan vallják azt, hogy elérkezett az idő átgondolni ezt.

Jacinde Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke egyelőre meglehetősen diplomatikusan fogalmazott. A mostani időszak a mélységes gyász ideje, fiatal és idős számára egyaránt.

De nem fér kétség ahhoz, hogy II. Erzsébet halálával egy korszak véget ért

– mondta a kormányfő.

"Most azonban köszönetünket nyilvánítjuk egy hihetetlen asszonynak, akit szerencsés módon királyunknak is nevezhettünk" – tette hozzá.

Uralkodásának hetven éve alatt a királynő tíz alkalommal tett látogatást Új-Zélandon. Ausztráliát II. Erzsébet tizenhat alkalommal kereste fel, legutóbb 2011-ben.

Az ausztrál miniszterelnök, Antony Albanese Ardernhez hasonlóan érdemeit méltatta.

A brit uralkodó különös helyet foglalt el szívünkben, aki a nyugalmat sugárzó állandóságot képviselte gyorsan változó világunkban – hangoztatta Albanese.

Az ARD által idézett politológusok ugyanakkor úgy vélekednek, hogy a gyász időszaka után a régi kérdés új dimenziót kap.

Vajon akarnak-e az ausztrálok és az új-zélandiak egyáltalán továbbra is államfőt Nagy-Britanniából.

A felmérések szerint mindkét országban egyre többen vallják azt, hogy ez a gyarmati időkből származó hagyomány immár nem korszerű. Mindkét országban az elmúlt években már tartottak referendumot az államszövetség jövőjéről, és szűk többséggel "győzött" a monarchia.

Méltatta II. Erzsébet érdemeit, és Kanada leghosszabb ideig uralkodó királynőjének nevezte őt Justin Trudeau miniszterelnök is. Az észak-amerikai országban nem volt az új-zélandihoz, illetve az ausztráliaihoz hasonló referendum, de elsősorban a fiatalabb generáció vélekedik úgy, hogy Kanadának el kell távolodnia Nagy-Britanniától.

A három országban érvényben lévő alkotmányos rendelkezések szerint az új uralkodó, III. Károly automatikusan államfővé válik. A jövő azonban az idézett politológusok szerint mindent felülírhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×