eur:
389.12
usd:
361.04
bux:
68088.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Tank tetején ülő ukrán katonák Dicsőség Ukrajnának és Halál az ellenségre feliratú ukrán zászlót lobogtatnak a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2022. május 17-én.
Nyitókép: MTI/AP/Bernat Armangue

Egyre-másra érkeznek a felvételek a Herszon körüli harcokról

Úgy néz ki, feloldotta Kijev a térségében zajló ellentámadással kapcsolatos hírzárlatot.

Az alább látható videót az ukrán védelmi minisztérium publikálta, állítólag a Herszon térségében zajló ukrán ellentámadás egy részlete látható rajta.

A felvételen jól látható az, hogy az ukránok közelről támadják az orosz állásokat, az elején egy ukrán harckocsi, valószínűleg egy lengyelek által adományozott T-72-es, kilő egy orosz harcjárművet – írja a Portfolio.

Ami érdekes még a Herszon térségében zajló harcok kapcsán az – jegyzi meg a Portfolio –, hogy úgy néz ki, az orosz haderő ismét jelentős mértékben támaszkodik a deszantosok (VDV) képességeire. Az orosz deszant elitegységnek számít, viszont az ukrajnai háború korai szakaszában, elsősorban hibás stratégiai döntések miatt, jelentős veszteségeik voltak.

Most ismét úgy tűnik, hogy a VDV nem tudja megfogni az ukrán offenzívát, több felvétel is felkerült az internetre zsákmányolt BMD páncélozott harcjárművekről, ahogy azok megsemmisülnek vagy ukrán kézre kerülnek.

A területhódítás eddig nem túl jelentős, de folyamatosnak mondható. Az ukrán fegyveres erők nemrég kitűzték a zászlót Viszokopillja település rendőrségi épületére. Herszon és Mikolaiv megyében az elmúlt egy hét során legalább 5-6 települést visszafoglaltak az ukránok.

(Címlapképünk illusztráció.)

A friss háború helyzetképről beszélt Resperger István az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×