eur:
392.9
usd:
366.56
bux:
66540.3
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels

Eladja oroszországi éttermeit a McDonald's

Biztosan nem lesz már visszatérés: a vállalat közleménye szerint nem fenntartható, hogy továbbra is birtokukban maradjanak az orosz éttermek, és nem is egyeztethető össze a cég által képviselt értékekkel.

A McDonald's két hónapja függesztette fel éttermeinek üzemeltetését Oroszországban, nem sokkal az ukrajnai háború kezdete után.

"Az ukrajnai háború okozta humanitárius válság és az azt megelőző, kiszámíthatatlan működési környezet hatására azt a következtetést vontuk le, hogy oroszországi üzleti tevékenységünk folytatása már nem tartható fenn és nem áll összhangban a McDonald's értékeivel" - áll a vállalat közleményében, melyet a CNBC idézett.

A McDonald's az amerikai kapitalizmus szimbólumaként 32 évvel ezelőtt nyitotta meg első éttermét Oroszországban. A moszkvai Puskin téren akkor emberek százai álltak sorban, hogy megkóstolhassák ételeiket. 2022-re több mint 800 éttermüket több mint 62 ezer alkalmazott működtette az országban.

Az éttermekre helyi vásárlót keresnek.

"Elkötelezettek vagyunk globális közösségünk iránt, szilárdan meg kell őriznünk értékeinket. Ezt azt jelenti, hogy le kell szerelnünk logóinkat ezekről az éttermekről" - mondta Chris Kempczinski, a McDonald's vezérigazgatója a hétfői közleményben.

Segítik alkalmazottaikat

Oroszország ukrajnai invázióját követően a McDonald's először hallgatott, aztán a közfelháborodás és a közvélemény nyomására olyan nagy amerikai márkák társaságában, mint a Starbucks és a Coca-Cola, szüneteltették oroszországi tevékenységüket.

Most a vállalat eltávolítja nevét, logóit, étlapjait és márkajelzéseit korábbi éttermeiről, a védjegyét azonban megtartja Oroszországban.

Az alkalmazottakat igyekeznek addig fizetni, míg át nem tudják adni az éttermeket, és próbálják őket abban is segíteni, hogy az új tulajdonosnál is állást kapjanak. Az ukrán éttermeket továbbra is zárva tartják, a dolgozók teljes fizetésüket megkapják.

Nagy költség volt az üzemeltetés felfüggesztése

Oroszország és Ukrajna a McDonald's teljes értékesítésének mintegy 2 százalékát, bevételének mintegy 9 százalékát és működési bevételének 3 százalékát adta. Az orosz piacról való kivonulással kapcsolatos döntéshez kapcsolódóan elsősorban nem készpénz jellegű, mintegy 1,2-1,4 milliárd dolláros költséget számolnak el. Márciusban a vállalat azt mondta, hogy

az ideiglenes leállás havonta körülbelül 50 millió dollárba,

azaz részvényenként 5-6 centbe kerül.

Korábban olyan hírek terjedtek, miszerint más néven, de visszatérnek majd az országba: a hétfői bejelentés ezeket teljes mértékben cáfolja.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:44
×
×
×
×