eur:
389.25
usd:
362.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
ADELAIDE, AUSTRALIA - JANUARY 31: Detail of an Australian Air Force badge on the uniform of an aircraft crew member on January 31, 2022 in Adelaide, Australia. The defence force will deliver food and supplies to the town of Coober Pedy in South Australia after floods damaged rail infrastructure and cut supply lines to the Northern Territory and Western Australia. (Photo by Sarah Reed/Getty Images)
Nyitókép: Sarah Reed/Getty Images

Ausztrália is beszáll az űrfegyverkezési versenybe

Amerikai mintára űrvédelmi ügynökséget hoznak létre, hogy biztosítsák helyüket a világűrben – jelentette be kedden a canberrai kormány.

„A világűr egyre zsúfoltabb és már most is vitatott, nem utolsósorban azért, mert a verseny és a konfliktus között a határok egyre inkább elmosódnak” – közölte Peter Dutton védelmi miniszter. A politikus az ausztrál légierő előtt tartott beszédében kifejtette, hogy az űr „ebben az évszázadban katonai szempontból még fontosabbá válik”.

A hadsereg új fegyverneme – amelyet űrparancsnokságnak neveznek majd – a kezdeti szakaszban szerény mértékű lesz – ismertette a miniszter, anélkül, hogy számadatokat közölt volna a projektről.

Hangsúlyozta, hogy az új ügynökség célja fellépni Kína és Oroszország katonai ambíciói ellen a világűrben, valamint minden olyan ország ellen, amely „a világűrt elfoglalandó és nem pedig megosztandó területnek tekinti”.

Az űrparancsnokságot Cath Roberts légi altábornagy vezeti majd, aki az ausztrál hadsereg, a haditengerészet és a légierő tagjaiból, valamint magánpartnerekből álló csapatot fog felügyelni.

Az ausztrál konzervatív kormány a választások előtt a hadsereg fejlesztését tette prioritássá. Scott Morrison kormányfő március 10-én bejelentette, hogy az ausztrál védelmi erők létszáma 18 500 fővel nő, és 80 ezres lesz. A létszámnövelés költsége mintegy 38 milliárd ausztrál dollár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×