eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nő megy a tüzérségi találatot kapott házak között a délkelet-ukrajnai Mariupolban 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök ezen a napon katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és szankciókról döntött Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Kis-Benedek József: most Odessza az oroszok legfontosabb célpontja

Az ukrajnai háborúban leginkább a nagyvárosokat szorongatják az oroszok a nemzetbiztonsági szakértő szerint, így áll most a helyzet.

"Alapvetően déli irányból kezdtek támadni, most nagyon fontos cél, hogy elfoglalják Mariupol városát, az odavezető utak mellett a kisebb településeket, és meg akarják támadni Odesszát is, ahol előkészítő műveleteket fognak végrehajtani. Sajnos a humanitárius folyosók, amiben megállapodtak, nem működnek" – foglalta össze a jelenlegi háborús helyzetet Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő.

Kijevhez nemcsak északról, főként fehérorosz területekről közelítenek, hanem már három irányból, ezért a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára szerint most elképzelhető az is, hogy nagy támadást még nem indítanak, ugyanakkor a főváros külső kerületeiben már folynak a harcok és a belvárosban is lehet találni felderítőket, akik előkészítik a majdani támadást.

Odessza az egyik legnagyobb ukrán kikötőváros, ott állomásozik az ukrán haditengerészet: ez nagyon fontos célpont az oroszok számára, Kijevet meg akarják fosztani a tengeri kijárattól a szakértő szerint, így itt komoly pusztításra kell számítani. A kikötőváros uralása utánpótlást biztosíthat az orosz hadsereg számára.

"Az oroszok a Fekete-tengert nyilvánvalóan fel fogják használni arra, hogy a további tengerészgyalogosokat vessenek be.

Kiemelt feladat lesz, hogy megtámadják, illetve elfoglalják Odessza városát" – fogalmazott a nemzetbiztonsági szakértő. Mindeközben az orosz erők a Kijev körüli településeket foglalják el, a főváros megtámadásának előkészítéseként. A város elfoglalására a szakértő szerint a képességek megvannak, de a tárgyalások és a nemzetközi közösség közvetítési kísérletei, valamint a logisztika beleszólhatnak ennek megvalósulásába.

"A logisztika lassabban halad, mint a hadműveletek, és ha nincs utánpótlás, lőszer és üzemanyag, lassabban haladnak a műveletek" – mondta Kis-Benedek József, és azt is említette: sokan próbálnak diplomáciai közvetítőként segédkezni. Joe Biden elnök közvetlen kapcsolatot alakított ki Volodimir Zelenszkijjel, a Pentagon kapcsolatba lépett az orosz vezetéssel, a török elnök és az izraeli miniszterelnök is közvetít, mindenki igyekszik tehát megtenni a tőle telhetőt, hogy a várhatóan borzasztó pusztítással járó kijevi ostrom mégse következzen be. Eközben Zelenszkij továbbra sem hagyja el Kijevet annak ellenére, hogy

az oroszok vadásznak rá.

"Búvóhelyek vannak, rá nagyon sokan vigyáznak, tehát nem olyan egyszerű az oroszok feladata. Próbálkoztak már, hogy elfogják, de ez nem könnyű, és azonnal akadna helyette valaki más, hiszen lehet látni, hogy az ukránok rendkívül elkötelezettek abban, hogy megakadályozzák az orosz hódítást. Nagyon komoly ellenállás van, amin meglepődtek az oroszok. Azok az oroszok, akik Kijevben vagy más ukrán nagyvárosokban élnek, nem támogatják Putyin tevékenységét, és Oroszországban is lehet már érzékelni azt, hogy nem mindenki támogatja őt, sőt, kifejezetten ellene vannak. Fehéroroszországban lemondott a vezérkari főnök, ami azt jelenti, hogy fehéroroszok sem akarnak testvérháborút folytatni Ukrajna ellen" – summázott a szakértő, aki szerint jól látható, hogy sok érv szól a támadások lassítása vagy akár megszüntetése érdekében, miközben Putyin is óriási nyomás alatt van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×