eur:
395.78
usd:
372.66
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Child skiing in the mountains. Kid in ski school. Winter sport for kids. Family Christmas vacation in the Alps. Children learn downhill skiing. Alpine ski lesson for boy or girl. Outdoor snow fun.
Nyitókép: FamVeld/Getty Images

Sípályakörkép: az idei szezon jó eséllyel nem marad már el

A szomszédos országokból és az európai síparadicsomokból is olyan hírek érkeznek, amelyek nagyon biztatónak tűnnek.

A pandémia alatt megtanultuk, hogy biztosra kevés dolog vehető, ezért az összeállításunkban leírtak bár a jelenlegi állapotot tükrözik, nem tudhatjuk, hogy egy-két hónap múlva is teljes mértékben aktuálisak lesznek-e.

A magyarok által is kedvelt osztrák, szlovák, német, olasz, francia és svájci terepekkel kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttük most egybe: ezeknek ismeretében tervezheti meg szezonját az, aki kihagyott szezon után már mindenképp a havas hegyekbe vágyik.

Szlovákia

Egy friss döntés értelmében idén nem állnak majd le a liftek, a legrosszabb járványügyi helyzetben viszont a zárt kabinokat csak oltottak vagy a betegségből felépültek vehetik majd igénybe. Az ország öt színnel jelölt ötfokozatú skálán sorolja be megyéit a járvány aktuális súlyosságának figyelembevételével.

Jelenleg összes megyéje a legrosszabb, fekete, vagy az eggyel az alatt található, bordó besorolásban van.

Piros, narancssárga vagy zöld megye most nincs.

A régiók beosztásán felül OP vagy OTP rendelkezési szintet vezethetnek be: az OP esetén az oltott és betegségből felépült személyek, OTP esetén rajtuk kívül a teszteltek is igénybe vehetnek szolgáltatásokat. A nyitott síliftek minden szín és OP, valamint OTP esetén is működhetnek, ám például a legsúlyosabb fekete szinten a zárt kabinok használata csak OP rendszerben történhet, 25 százalékos kapacitáson.

A szálláshelyek ugyanakkor fekete szín esetén mindenki előtt bezárnak, míg piros és bordó szín esetén OP szinten használhatók. A vendéglők fekete szint esetén csak elvitelre adhatnak ételt, és négy fő asztalonkénti korlátozással működhetnek piros vagy bordó színben, OP szinten.

Ausztria és Németország

Bár eredetileg a síterepek is bezártak volna a mostani lezárások idejére, most mégis engedélyt kaptak a nyitásra. Csak oltottak és a betegségen átesettek használhatják ezeket – természetesen az osztrákok által elfogadott vakcinák szerint tekintik oltottnak, tehát egy két adag Szputnyikkal oltott síelni vágyó magyar számára nem elérhetők.

Németországban a Zugspitze 613 nap után nyitja meg újra kapuit, de csak nyugati oltásokat felvett vagy a betegségen átesett síelők számára. Hóágyúzás ezen a terepen nincs, a tavaly télről fólia alatt tárolt hó mellett az eddig leesett kis mennyiségű hóból alakítják ki a pályát.

Olaszország és Franciaország

Az északi országrész pályái ha aggodalmak mellett is, de megnyitnak: Észak-Olaszországban is emelkednek az esetszámok, de egyelőre úgy tűnik, hogy kontroll alatt tudják tartani a járványt. A síliftek használatához oltás, negatív teszt vagy a betegségen történő átesést bizonyító igazolás szükséges, és maszkot is kell viselniük a síelőknek a lifteknél.

Franciaországban is megnyitottak az első síterepek, amelyeket a következő hetekben számos pálya követ majd még. Meglehetősen enyhék a követelmények a liftek igénybe vételéhez: mindössze maszkot kell viselniük a látogatóknak. A hatóságok ugyanakkor arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy a helyzet romlása esetén bevezethetnek szigorításokat, éttermekbe, kávézókba pedig már most is csak akkor léphet be valaki, ha oltott, felgyógyult vagy negatív tesztje van.

Svájc

Oltottsági státusztól függetlenül mindenki számára megnyitja a pályákat, de könnyen elképzelhető, hogy ez később változni fog, ami azt is jelenti, hogy a maszkviselést viszont felfüggeszthetik a terepeken.

Tavaly külföldi nem érkezhetett a pályákra: ez idén másképp van, viszont azoknak, akik nem tudnak oltási igazolványt felmutatni, negatív teszt birtokában kell az országba érkezniük, és a tesztet 4-7 nap múlva saját költségre meg kell ismételni. A magas rizikójú országokból érkezők ugyanakkor nem léphetnek be Svájc területére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×