eur:
393.36
usd:
368.19
bux:
65982.54
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay.com

A túlsúlyos felnőttek diabéteszszűrését hamarabb érdemes megkezdeni

A kettes típusú cukorbetegség gyakoriságának növekedése miatt Amerikában megváltozik az ajánlás, már 35 éves kor fölött elkezdik a túlsúlyos és elhízott felnőttek rendszeres szűrését.

A korai kezelés és a különböző megelőzési módszerek hatékonyságát mutató kutatások hatására változtatnak Amerikában az eddig a 40 év fölöttiek számára ajánlott szűréseken. Jelenleg az amerikaiak háromnegyede számít túlsúlyosnak vagy elhízottnak, arányuk ugyanúgy növekszik, mint a kettes típusú diabéteszben szenvedőké – írja az NBC. A felnőtt korú amerikai lakosság 14 százaléka cukorbeteg, egyharmaduk pedig diabéteszt megelőző állapotban van.

A korábbi ajánlást 2015-ben léptették életbe, az Amerikai Diabétesz Társaság szakvéleménye szerint ugyanakkor

minden túlsúlyos vagy elhízott embert folyamatosan szűrni kellene életkortól függetlenül.

A szűrés ebben az esetben a vércukorszint folyamatos mérését, valamint cukorterheléses vizsgálatok ismétlését jelenti. A friss ajánlás szerint még azokat is, akik a normál értéktartományba tartozó eredményeket produkálnak, háromévente ki kell vizsgálni.

A kettes típusú diabéteszben szenvedők testében az inzulin képtelen kordában tartani a vércukorszintet, ami így folyamatosan magasba szökik. Ez szívproblémákat, szervkárosodást és akár vakságot is okozhat. A diabéteszt megelőző állapot, amelyet inzulinrezisztenciaként is ismerhetünk, diabétesz kialakulásához vezethet. Amerikában a kettes típusú diabétesz incidenciája az elhízáséval párhuzamosan indult növekedésnek. A 10-19 éves gyermekek körében is egyre több a cukorbeteg, 100 ezerből 67 gyermek él együtt ezzel a betegséggel.

A megfelelő étrend és a fizikai aktivitás segíthet a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében:

egy, a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszer szintén képes lehet erre, de megelőzési célú használatra nem engedélyezték.

Magyarországon sem rózsásabb a helyzet: Európa legelhízottabb nemzete voltunk 2019-ben, a magyarok 60 százalékának testsúlya volt magasabb az egészségesnél. Minél idősebb egy magyar, annál nagyobb eséllyel túlsúlyos vagy elhízott. A 65 év felettieknek már nyolcvan százalékára igaz ez. A cukorbetegek aránya is jelentős: egymillióan élnek együtt ezzel az állapottal.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×