eur:
393.52
usd:
367.01
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: pixabay

Katasztrófa jöhet Madagaszkáron: aratásra várva halnak éhen az emberek

A klímaváltozás hatására már most tízezrek szenvednek a katasztrofális súlyosságú éhezéstől Madagaszkáron: negyven éve nem sújtotta az országot ilyen szárazság, az élelmiszerellátás bizonytalansága már az ENSZ figyelmét is felkeltette.

Az élelmezésbiztonság legmagasabb, ötös szintű bizonytalansági szintje mellett él már most is 30 ezer ember Madagaszkáron az ENSZ becslése szerint: az aratást megelőző, hagyományosan szűkös időszak még csak most következik az országban, az érintettek száma ezekben a hetekben meredeken emelkedhet, írja a BBC.

Ártatlanok szenvednek

"Ezek éhínséghez hasonló állapotok, amelyek nem konfliktusok, hanem az éghajlatváltozás okozott. A helyzet példátlan, olyan emberek szenvednek, akik semmi olyasmit nem tettek, ami éghajlatváltozást okozhatna. nem használnak fosszilis energiát, mégis rájuk kerül az éghajlatváltozás terhe" - fogalmazott Shelley Thakral, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának munkatársa.

Főként az ország déli részén, mezőgazdaságból élő családok érintettek, az ország a klímaváltozás kiváltotta éhínség szélére sodródott. Az Élelmezési Világprogram munkatársai arról számolnak be, hogy az emberek kaktuszleveleket és rovarokat gyűjtenek. Egy helyi asszony, a négygyermekes Tamaria arról számolt be, igyekszik megtisztítani a rovarokat, de nehéz, mivel gyakorlatilag nincs vizük.

"A gyermekeim és én nyolc hónapja rovarokat eszünk, mert az eső hiánya miatt nem tudjuk betakarítani azt, amit elvetettünk"

- mondta. Bole, egy három gyermekes anya arról számolt be a látogatóba érkezőknek, hogy aznap csak kaktuszleveleket tudott enni adni családjának. Az asszony férje, csakúgy, mint egy szomszédja, már belehalt az éhezésbe. Bolénak most három saját gyermeke mellett a szomszédban árván maradt kér gyermekről is gondoskodnia kell, úgy, hogy nem tud élelmet szerezni.

Rövid távon tudnának mit tenni

Bár Madagaszkáron gyakorta előfordulnak száraz időszakok, a kutatók úgy vélik, most nem pusztán erről van szó, hanem a klímaváltozás következményeivel kell az embereknek megküzdenie.

"Az IPCC legutóbbi jelentésében olvashattuk, hogy

Madagaszkáron a szárazság gyakoriságának növekedése figyelhető meg, várhatóan egyre nagyobb mértékben, ha folytatódik a felmelegedés.

Ez sok szempontból nagyon erős érvnek tekinthető az emberek számára, hogy változtassanak a szokásaikon" - mondta Dr. Rondro Barimalala, a dél-afrikai Fokvárosi Egyetemen dolgozó madagaszkári tudós.

A kaliforniai Santa Barbara Egyetemen ugyanezeket a légköri adatokat megtekintve Chris Funk, az Éghajlati Veszélyek Központjának igazgatója megerősítette a légkör felmelegedésével való összefüggést: ő azt tanácsolja, hogy a madagaszkári hatóságoknak a vízgazdálkodás javításán kell dolgozniuk.

"Úgy gondoljuk, rövid távon sokat lehet tenni. Gyakran meg tudjuk jósolni, mikor lesz a szokásosnál több eső, a gazdák pedig ezt az információt felhasználhatják arra, hogy növeljék termésüket. Nem vagyunk teljesen tehetetlenek az éghajlatváltozással szemben" - tette hozzá.

Éjjel is védik termésüket

A mostani szárazságot mindenesetre a nagyvárosokban élő gyermekek is megszenvedik: sokan az utcákon koldulnak ételt.

A piaci árak a korábbi három-négyszeresére emelkednek,

az emberek földjeiket adják el azért, hogy ételhez juthassanak. Sok madagaszkári alszik földjein, hogy megvédhesse saját termését azoktól a kétségbeesett emberektől, akik bármi áron, de ételt akarnak szerezni maguknak és családjuknak.

"Az életedet kockáztathatod. Nagyon-nagyon nehéznek találom a helyzetet, mert minden nap arra kell gondolnom, másnap hogyan etessem magam és a családomat. Minden kiszámíthatatlan az időjárással kapcsolatban. minden újabb nap egy hatalmas kérdőjel" - mondta Lomba Hasoavana, aki maga is a maniókamezőkön alszik a termés védelmében.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×