eur:
393.74
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Védőmaszkos vásárló a tenger gyümölcseit árusító vuhani Huanan piac emeleti optikai üzletei között 2020. december 29-én. Az épületet kapcsolatba hozták az új koronavírus-járvány kitörésével, ezért az alsó szint, ahol a vírus feltehetőleg először megjelent, 2020. január 1. óta zárva van, az emeleten lévő optikai üzletek viszont nyitva tartanak. Az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány gócpontjában, Vuhanban, Hupej tartomány több mint 11 millió lakosú székvárosában az élet visszatér a normális kerékvágásba.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Vuhani vizes piac: 47 ezer állat szörnyű körülmények között

A vuhani vizes piacon egy más betegség miatt kutattak a koronavírus-járvány kirobbanását megelőzően: az ott tartott állatokról szóló feljegyzések a betegség potenciális átadóival kapcsolatos fontos információkat jelentenek.

A mostanáig világszerte 3,7 millió áldozatot szedő koronavírus-pandémia kirobbanásának körülményeit lényeges megértenünk, mivel azok fontos információkat nyújthatnak számunkra a jövő hasonló járványainak megelőzésére, írja a ScienceX. Az új koronavírushoz hasonlóan 2002-ben a MERS is állatról emberre terjedt át a szaúd-arábiai Dzsiddában – a dromedárok közvetítette kór közel 900 embert ölt meg –, míg a SARS-CoV Kuangtangban közönséges pálmasodró közvetítésével.

Mindezek ismeretében nem meglepő, hogy a koronavírus-járvány kezdetén azonnal a vuhani vizes piacon árusított állatokat tartották sokan a kirobbanás okának. A denevéreket kiinduló fajként képzelték el, a tobzoskákat és a közönséges pálmasodrókat pedig egyaránt azzal gyanúsították, hogy átadhatták az embereknek a betegséget 0 mindannak ellenére, hogy a legfrissebb genetikai adatok szerint az utóbbiakban megtalálható vírus nem igazán egyezik meg az embereket megfertőző változattal.

A WHO kutatócsoportjának helyszíni vizsgálódásai sem tudtak elégséges magyarázatot adni arra, mi és hogyan történhetett Vuhanban. David McDonald azonban kínai kollégáival, Hsziao-hsziaóval és Csao-min Csouval 2017 májusa és 2019 novembere között gyűjtött adatokat Vuhan vizes piacain. Egy trombocitopénval járó erős lázas betegség után vizsgálódva olyan adatokat is gyűjtöttek, amelyek a koronavírus szempontjából is relevánsak - kiderült például, hogy

tobzoska és denevér nem volt a vuhani piacon

akkor, amikor a járvány kitört

Denevért a kínaiak valójában keveset fogyasztanak, tobzoskát már inkább, de Vuhant nem jellemzi ez annyira. Tény ugyanakkor, hogy 38 faj – közte 31 védett – mintegy 47 381 példánya volt ott a piacon, borzalmas tartási körülmények közt, fertőző betegségektől szenvedve és azokat egymásnak átadva, igény szerinti levágásra várva, amennyiben háziállatnak nem kelnek el. Az árakról a következőket jegyezték fel:

  • a mormota kilója 25 dollárba került,
  • a borzok és a mosómedvék 15-20 dollárért keltek el kilónként,
  • míg a sünök 2-3 dollárért.
  • A madarak közül a pávák voltak népszerűek 56 dollárért,
  • hegyes orrú viperát 70 dollárt lehetett kilónként kapni.
  • Kilónként 25 dollárért volt mókus is.

A kutatók által tapasztalt körülmények mindenképp olyanok, amelyek állatról emberre átlépő betegség kialakulásához ideálisak - az embereket érintő betegségek 70 százaléka ilyen a becslések szerint.

Ezt a kockázatot szem előtt tartva a hatóságok 2020. január 26-án elővigyázatosságból ideiglenesen betiltották a vadon élő állatok és növények kereskedelmét, amíg a járvány véget nem ér. Ezt követően, 2020. február 24-én

véglegesen megtiltották a szárazföldi vadon élő állatok táplálékként történő fogyasztását és kereskedelmét.

Ezek az emberi egészség védelme szolgálót beavatkozások járulékos előnyökkel járnak a biológiai sokféleség globális megőrzése és az állatok jóléte szempontjából, és remélhetőleg megakadályozzák a jövőbeni tragédiákat is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×