eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az olimpiai öt karika a tokiói Odaiba Tengeri Parkban, virágzó cseresznyefaágak között 2021. április 13-án, 101 nappal a tokiói nyári olimpia kezdete előtt. A 2020-as tokiói nyári játékokat a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztották.
Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Közeleg az olimpia, de továbbra is aggasztó a helyzet Japánban

Legalább a hónap végéig kénytelenek Tokióban és további három prefektúrában fenntartani a koronavírus-járvány miatti rendkívüli állapotot.

Már csak 77 nap van hátra az olimpiáig, de a koronavírusos esetek számának drámai növekedését nem sikerült megállítani, ismerte el Nisimura Jacutosi japán gazdasági miniszter. Tokió mellett Oszaka, Hiogo and Kiotó prefektúrákban is be kell zárniuk a nagy üzleteknek, az alkoholt árusító éttermeknek. Aki nem tartja be ezt az intézkedést, azt pénzbüntetéssel sújtják. Az alkoholt nem árusító éttermeknek nyolc órakor kell bezárniuk, írja a The Guardian, .

Japánban a pandémia kezdete óta 600 ezer ember kapta el az új koronavírust, 10 600-an pedig életüket vesztették. A Tokióban regisztrált esetek száma csökkenő tendenciát mutat ugyan az elmúlt napokban, de ezt valószínűleg annak lehet betudni, hogy kevesebb tesztet végeztek az ünnep miatt a közelmúltban. Tokió kormányzója mindezek miatt a rendkívüli állapot meghosszabbítását tartja egyetlen megoldásnak.

Oszakában, a japán koronavírus-járvány negyedik hullámának epicentrumában nagyon veszélyes helyzet alakult ki,

a súlyos betegek számára nem jut kórházi ágy.

Sokan halnak meg otthonukban kezelésre várva. Aichi és Fukuoka prefektúrák is felkerülnek a legszigorúbb intézkedések hatálya alá helyezett területek listájára, Hokkaidót és két másik területet pedig kvázi-szükségállapotba helyeznek.

Szuga Josihide japán miniszterelnököt éles kritikák érik a járványkezelés miatt, akárcsak a tömegimmunizáció lassú mivoltáért. A közelgő olimpia előtt immunizálásba besegít a Pfizer és a BioNTech is, ugyanis a napokban jelentették be, hogy oltást ajánlanak fel azoknak a sportolóknak, akik a nekik otthont adó országban nem tudtak eddig hozzájutni a vakcinához. A bejelentést magát is kritikák érték, miközben

már több mint 200 ezer aláírója van annak a petíciónak, amely azt követeli, hogy ne tartsák meg idén Tokióban az ötkarikás játékokat.

Japán február közepe óta oltja lakosságát, de még az egészségügyi dolgozók beoltásával sem végzett, és alig kezdte meg a 65 éves és idősebb emberek beoltását. Eddig a lakosság 2 százaléka kapott legalább egy adagot a Pfizer vakcinájából, amely az egyetlen jóváhagyott oltás.

A NOB és az olimpia szervezői megállapodtak abban, hogy nem engednek be külföldi nézőket a játékokon, de a japán nézőkkel kapcsolatos döntést a jövő hónapra halasztották.

Az olimpiai fáklyás váltófutást a vírustól való félelem miatt több helyen is kitiltottak a közutakról. Csütörtökön Fukuoka prefektúra kormányzója azt mondta, hogy nehéz lesz megrendezni a prefektúra területén a jövő héten két napig tartó eseményt, amíg rendkívüli intézkedések vannak érvényben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

Oszkó Péter: a tech szektor forrásbősége idén nem fog visszatérni

A felemás tőkepiaci- és a kihívásos makrogazdasági körülmények ellenére nyereséges évet zárt tavaly az OXO Technologies. Fenn tudták tartani a korai befektetésekkel kapcsolatos tevékenységüket, és ezzel párhuzamosan szépen termeltek az érett szakaszban lévő stratégiai portfóliócégeik is. Idén már több forrás áramolhat a technológiai szektorba, mint tavaly, ugyanakkor a korábbi bőség egyhamar nem fog visszatérni a területre. Egyebek mellett ezekről a témákról beszélt Oszkó Péter, a OXO Technologies vezérigazgatója a Portfolio Checklist szombati különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×