eur:
393.24
usd:
368.27
bux:
66067.88
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Feltételezett vírusbeteg érkezik hozzátartozójával 2021. április 27-én az új koronavírus okozta Covid-19 betegeit ápoló szükségkórházba, amelyet egy újdelhi kórház mellett alakítottak ki. Az új koronavírussal fertőzöttek száma emelkedik Indiában, és emiatt egyre nagyobb hiány mutatkozik kórházi ágyakban és oxigénben.
Nyitókép: MTI/EPA/Idrísz Mohammed

India: sírva könyörögnek oxigénért a hozzátartozók, de a helyi választások mennek tovább

Önkéntesek igyekeznek segíteni azokon, akik beteg szeretteiknek keresnek kétségbeesetten oxigént: több százezer forint értékű rúpiát kérnek el egyetlen palackért a feketepiacon. A nemzetközi segítség érkezik, a szomszédos államok egyre jobban tartanak attól, hogy náluk folytatódik majd az, ami Indiában elkezdődött.

A koronavírus második indiai hulláma eddig az olyan nagyvárosokban, mint Újdelhi vagy Mumbai bizonyult igazán pusztítónak: a kórházak és a krematóriumok egyaránt megteltek, a halotti máglyák már parkolókban gyulladnak meg a megapoliszokban. Mostanra viszont a kisebb városok is épp annyira érzik már a járvány szorítását – írja a BBC.

Már a kisvárosokban is akut az oxigén és a gyógyszerek, főként a remdesivir hiánya, és kórházi ágyat is nehéz találnia annak, aki beteg szerettét szeretné biztonságban tudni. Ezek a városok ugyanakkor a média érdeklődéséből kiesnek: hiába ugyanolyan kiugró a növekedés ezeken a településeken is az új esetek és a halálozások számában az elmúlt hónapban, a lapok nem ide koncentrálnak. A közösségi médiában olvasható, kétségbeesett segélykiáltások ugyanakkor arra utalnak: nem az indiai nagyvárosok vannak hatalmas bajban, hanem India maga.

Önkéntesek segítenek

A helyzeten számos önkéntes igyekszik segíteni. A Sewa Satkar Trust önkéntese, Mohit Arora a The Guardiannek azt mondja, szervezete van, hogy egy nap alatt ezer telefonhívást is kap, pedig csak Újdelhiben tudnak segíteni a rászorulókon. A hívók mind egy dolgot akarnak: oxigént, ők pedig csak 10-15 palackkal tudnak segíteni.

Egy palacknyi oxigén ára a feketepiacon mostanra megközelíti a háromszázezer forintnyi rúpiát:

ők ezzel szemben ingyenesen töltik fel a palackokat azoknak, akiknek tudják. A Masjid and Madrasa Amania Trust önkéntesei 200 palackot osztanak szét naponta, de azt mondják, 5000 darabra lenne igény. A munka érzelmileg kimerítő: Faisal Khaliq, az egyik önkéntes azt mondja, időnként, miután meghallgatta azt, ahogyan a hozzátartozók könyörögnek az oxigénért, leteszi a telefont és tíz percig sír.

"Tényleg elviselhetetlen hallgatni a könyörgéseket, a kiáltásokat, amelyekkel oxigént kérnek, készek bármennyit fizetni, készek bármit megtenni egy 10 kilogrammos palackért" – fogalmaz.

Folyamatos készenlét

Az önkéntesek néha huszonnégy órán át vannak ébren, folyamatosan fogadják a hívásokat, közben egyre nehezebben jutnak oxigénhez. A helyzet pedig országszerte nehéz: Narendra Kumar Paras napi 900 hívásból 500-at tud fogadni. "Olyanok hívnak, akik három napja próbálnak hiába oxigént szerezni. Sírva hívnak. Néha gyerekek telefonálnak, akik apjuknak könyörögnek oxigénért. Néha pedig kórházak hívnak, hogy nekik szerezzek oxigént" – fogalmaz Paras.

Mindeközben Nyugat-Bengáliában tovább zajlanak a helyi választások, mintha pandémiáról szó sem lenne: a sorok kígyóznak a választási irodák előtt. A BBC tudósítása szerint a választási eseményeken nagyon sokan jelennek meg maszk nélkül, miközben csütörtökön ismét rekordmagasságig kúszott az egy napon felfedezett friss esetek száma 379 257 fővel. 3645-tel a napi halálozások csúcsa is megdőlt.

A szomszédok is aggódnak

Az Indiával határos országok – Pakisztán, Nepál, Mianmar, Bhután és Banglades – is egyre magasabb készültségi állapotba kerülnek a CNN szerint.

A határvárosokban általában nagyon élénk a forgalom: nem csoda, hogy több ország is lezárta határait India felé.

Talán túl késő már, mivel több szomszédos országban elkezdtek nőni az esetszámok – Nepálban április közepén, Pakisztánban pedig már március elején, az indiai második hullámmal szinkronban. Banglades szintén az esetszámok felívelését tapasztalta meg március elején, ám itt már csillapodóban van a járvány: minden szomszédos ország retteg azonban az indiai variánstól, amely sokak szerint nagy mértékben felelős a kialakult helyzetért.

Indiába eközben továbbra is áramlik a segítség külföldről: Amerikából 1000 oxigénpalack, 15 millió KN95 maszk és 1 millió gyorsteszt érkezik, ezen túl pedig hozzájuk irányítják saját rendelésüket az AstraZeneca oltásához szükséges alapanyagokból. Ebből 20 millió adagnyi vakcina készíthető.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Mutatunk egy részvényt, amivel meg lehet játszani a következő Nagy Bummot

Mutatunk egy részvényt, amivel meg lehet játszani a következő Nagy Bummot

Ha igazán izgalmas tőzsdei befektetéseket keresünk, akkor néha érdemes lehet kitágítani a fókuszunkat a megszokott „állampapír-OTP-nagy amerikai cégek" nexusából, és akár egészen távoli országok részvénypiacain is körülnézni. Elemzésünkben pontosan erre teszünk kísérletet, egy olyan ország egyik legizgalmasabb iparágából szemezgetünk, amely számos elemzők várakozása alapján óriási növekedés és gazdasági fejlődés előtt áll.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×