eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Varsó, 2021. március 19.A brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó fiolák egy varsói kórházban 2021. március 19-én, miután egy újabb, 65 ezer adagból álló AstraZeneca-szállítmány érkezett az országba. Lengyelország folytatja az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságosnak minősítette az AstraZeneca-vakcinát.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski

Dánia visszalépett, országok állnak sorba a fel nem használt AstraZeneca-adagokért

A dán kormány a hét közepén jelezte, hogy tekintettel a brit-svéd oltóanyag körüli kockázati bizonytalanságra, a továbbiakban végleg leállítja az országban a szer használatát. Órákon belül több ország is érdeklődni kezdett az átvétel lehetőségéről.

Litvánia, Lettország és Csehország azonnal igyekezett lecsapni a fel nem használt dán AstraZeneca-készletre – jelentették hírügynökségek. A dán kormányfő bejelentése után nem sokkal a lett egészségügyi miniszter már Twitter-üzenetben jelezte, hogy kormánya haladéktalanul kapcsolatba lép Koppenhágával, a maradék megigénylésének a lehetőségét tisztázandó.

Ugyancsak Twitteren közölte a cseh belügyminiszter, hogy a cseh kormány is megbízta koppenhágai nagykövetét, hogy jelezze Csehország érdeklődését a fölöslegessé vált dániai AtraZeneca készlet iránt.

Litvániában a miniszterelnök tett közzé nyilatkozatot, amelyben szintén a dániai nem használatos szérumok iránti litván igényt jelezte, hivatkozással arra, hogy pillanatnyilag kevesebb szérum áll a baltikumi ország rendelkezésre, mint ahányan oltásra várnak.

A dán egészségügyi hatóság annak fényében döntött az AstraZeneca további használatának a beszüntetéséről, hogy a szerrel kapcsolatos kockázatok már olyan szakaszban váltak ismertté, amikor elegendő mennyiségű más típusú szer is elérehtő az országban, ahol ráadásul statisztikák szerint a járvány láthatóan visszaszorulóban van.

Az EUobserver megjegyzi, hogy jelenleg az európai uniós oltóanyag-felhasználás szempontjából Csehország és Lettország a sereghajtók között van – az abszolút lemaradó Bulgária –, miközben a legeredményesebb felhasználó Málta, Magyarország és Finnország.

Lettországban külön sajátos vonása az AstraZeneca társadalmi megítélésének, hogy a vérrögképződések hírére az oltásra behívott

idős korúak sorban mondják le az oltás felvételét, cserébe ugyanitt középkorúak és fiatalok kezdtek sorban állni a megmaradó dózisokért.

Ami a vérrögproblémát illeti, a The Guardian idézte a Wall Street Journal pénteki jelentését arról, hogy a Johnson & Johnson felhívására az AstraZeneca is beszáll az amerikai gyár kockázatkutatási programjába.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×