eur:
393.75
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Capitolium rendőrségének tagjai állnak egy autó mellett, ami nekihajtott a washingtoni Capitolium körül felállított úttorlasznak 2021. április 2-án.
Nyitókép: MTI/AP/J. Scott Applewhite

Capitoliumi támadás - kiderült, mi történt, halálos áldozat is van

Sajtótájékoztatót tartottak az amerikai kongresszus épületénél történt incidens után.

A Capitolium rendőrségének megbízott vezetője, Yogananda Pittman tisztázta a helyzetet a kezdeti hírek után, amelyeket az Infostart is követett.

A helyi idő szerint délután egykor történt incidensben egy gyanúsított a kongresszus északi oldalánál elütött két rendőrt, majd a műszaki zárba hajtott. Késsel a kezében szállt ki a járműből, hadonászott, nem reagált a felszólításokra. Megindult a rendőrök felé, ezért végül lelőtték. Kórházba szállították, de belehalt a sérülésébe - tudósított a CNN.

Az amerikai sajtó értesülései szerint a támadót Noah Greennek hívták. Az illető az Iszlám Nemzet nevű szélsőséges, elsősorban afro-amerikaiakat vonzó szervezettel rokonszenvezett. A 25 éves férfi, aki valószínűleg Virginiában élt, Facebook-oldalán "Farrakhan követőjeként" jellemezte magát. Louis Farrakhan az Iszlám Nemzet vezetője, aki 1978-tól szervezte újjá a mozgalmat, visszatérve a korábbi rasszista szemlélethez.

Két rendőr sérült meg, mindketten orvosi ellátásra szorultak, és az egyikükről (aki 18 éve szolgált a Capitolium rendőrségének kötelékében) azóta kiderült, hogy belehalt sérüléseibe.

"Ez egy rendkívül nehéz időszak a capitoliumi rendőrség életében. Azt kérem mindenkitől, hogy imádkozzanak értünk és a családtagokért" - fogalmazott Pittman.

Robert Contee, a városi rendőrség vezetője elmondta, úgy tűnik, nem terrortámadásról volt szó, de természetesen zajlik a nyomozás.

A Nemzeti Gárda helyszínen lévő katonái azonnal a rendőrség segítségére siettek, úgynevezett elhárító gyorsreagálású erőket vezényeltek a Capitolium közelébe. Sajtóinformációk szerint közülük senkinek sem esett baja. Wasington DC-ben továbbra is a Nemzeti Gárda nagyjából 2300 katonája támogatja a hatóságokat.

A Capitoliumot a támadás és a lövések után lezárták, a személyzetnek megtiltották, hogy elhagyja az épületet. Néhány órával a történtek után feloldották a zárlatot.

Joe Biden elnök nem volt az épületben (már a Camp Davidben lévő elnöki rezidenciára utazott húsvétra) és mivel ülésezési szünet van, képviselők sem voltak bent. A Fehér Ház jelezte, hogy beszámoltak Joe Biden amerikai elnöknek a történtekről, aki "szívből jövő részvétét" fejezte ki.

A házelnök, Nancy Pelosi elrendelte, hogy a Capitolium zászlaját eresszék félárbócra az elhunyt rendőr emlékére.

Washington, 2021. április 2.
Rendőrségi járművek állnak egy személyautó mellett, ami nekihajtott a washingtoni Capitolium körül felállított úttorlasznak 2021. április 2-án.
MTI/AP/J. Scott Applewhite
Washington, 2021. április 2. Rendőrségi járművek állnak egy személyautó mellett, ami nekihajtott a washingtoni Capitolium körül felállított úttorlasznak 2021. április 2-án. MTI/AP/J. Scott Applewhite

A Capitoliumot védő rendőrség és a Nemzeti Gárda nagy erőkkel reagált a történtekre: azután, hogy január 6-án a Donald Trump volt amerikai elnök gyűlésére érkező tüntetők megrohamozták a kongresszus épületét és többen betörtek oda, a biztonsági erők nagy létszámban vannak jelen. A januári ostromban mellkason lőttek egy tüntetőt, aki a kórházba szállítása után elhunyt. Összesen négy tüntető és egy rendőr esett a zavargások áldozatául.

Az amerikai törvényhozás épülete körül az elmúlt hónapokban folyamatosan oldották fel a lezárásokat. A kordonokat és beton úttorlaszokat január 6-a után helyezték el a Capitolium környékén.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×