INFORÁDIÓ
2021. április 17. szombat
Rudolf

minority safepack

kisebbség

eu

eb

hidvéghi balázs

Az őshonos kisebbségeknek európai szintű védelmet szorgalmazó európai polgári kezdeményezés, a Minority SafePack Magyarországon összegyűjtött aláírásait tartalmazó dobozok a Nemzeti Választási Irodába Budapesten 2018. április 20-án. Az aláírásokat ezen a napon Vincze Loránt, az európai őshonos nemzeti kisebbségek ernyőszervezetének, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára adta le.

Lesöpörte az EU vezetése az őshonos kisebbségek védelmét - ezért lehet baj

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Ismét elutasította az Európai Bizottság a Minority Safepacket, azaz a nemzeti kisebbségeket védő uniós jogi garanciákat.

Nincs szükség uniós jogszabályra, számos EU-s program és Európai Tanács-határozat garantálja az őshonos kisebbségek hatékony jogvédelmét – így érvelt az Európai Bizottság képviselője az Európai Parlament kulturális szakbizottságának csütörtöki ülésén, ahol a Minority Safepack volt a téma.

A kisebbségek védelmét szolgáló javaslatcsomag azután került újra napirendre, hogy az Európai Bizottság bő egy hónapja már egyszer elutasította.

A Minority Safepackról 2017-ben indult európai polgári kezdeményezés, azaz aláírásgyűjtés. 2018-ban összegyűlt a megfelelő számú szignó, így az Európai Bizottságnak mérlegelnie kellett a kisebbségeket védő uniós jogszabály megalkotását. A testület azonban idén januárban úgy döntött: nincs szükség újabb garanciákra.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője szerint ez már akkor is hiba volt.

"Ha az Európai Unió azt szeretné, hogy valóban demokratikusan működjön,

ha azt szeretné, hogy az emberek úgy érezzék, ez az unió valóban értük van és az ő vágyaiknak, szükségleteiknek akar megfelelni,

akkor pont egy ilyen ügyben lenne teendője, és kezdeményezhetne jogalkotási folyamatot az Európai Bizottság."

Hidvéghi Balázs a csütörtöki bizottsági ülésen azt hangsúlyozta, hogy a kisebbségvédelemmel kapcsolatos uniós intézkedések nem elegendőek.

"Vannak olyan kérdések, amelyek esetében a tagállami jogalkotást kiegészítendő helye lenne uniós jogalkotásnak is. Láthatjuk is, hogy a kisebbségi magyar közösségeket is milyen jogsérelmek érik, amikor például a nyelvi jogaikról vagy a szimbólumaikról van szó."

Hidvégi Balázs szerint a kezdeményezés a demokrácia ünnepe lehetett volna, hiszen az európai emberek világos üzenetet küldtek, fellépést vártak, az Európai Bizottság mégis elutasította azt. A politikus azonban hozzátette: továbbra is nyomást kell gyakorolni a bizottságra a Minority Safepack ügyében, ebben több tagország is egyetért. Európa lakosságának ugyanis mintegy 10 százaléka, több mint 50 millió ember tartozik őshonos kisebbséghez.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Újra elutasították a Minority Safepack-et
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018