eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Az őshonos kisebbségeknek európai szintű védelmet szorgalmazó európai polgári kezdeményezés, a Minority SafePack Magyarországon összegyűjtött aláírásait tartalmazó dobozok a Nemzeti Választási Irodába Budapesten 2018. április 20-án. Az aláírásokat ezen a napon Vincze Loránt, az európai őshonos nemzeti kisebbségek ernyőszervezetének, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára adta le.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Lesöpörte az EU vezetése az őshonos kisebbségek védelmét - ezért lehet baj

Ismét elutasította az Európai Bizottság a Minority Safepacket, azaz a nemzeti kisebbségeket védő uniós jogi garanciákat.

Nincs szükség uniós jogszabályra, számos EU-s program és Európai Tanács-határozat garantálja az őshonos kisebbségek hatékony jogvédelmét – így érvelt az Európai Bizottság képviselője az Európai Parlament kulturális szakbizottságának csütörtöki ülésén, ahol a Minority Safepack volt a téma.

A kisebbségek védelmét szolgáló javaslatcsomag azután került újra napirendre, hogy az Európai Bizottság bő egy hónapja már egyszer elutasította.

A Minority Safepackról 2017-ben indult európai polgári kezdeményezés, azaz aláírásgyűjtés. 2018-ban összegyűlt a megfelelő számú szignó, így az Európai Bizottságnak mérlegelnie kellett a kisebbségeket védő uniós jogszabály megalkotását. A testület azonban idén januárban úgy döntött: nincs szükség újabb garanciákra.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője szerint ez már akkor is hiba volt.

"Ha az Európai Unió azt szeretné, hogy valóban demokratikusan működjön,

ha azt szeretné, hogy az emberek úgy érezzék, ez az unió valóban értük van és az ő vágyaiknak, szükségleteiknek akar megfelelni,

akkor pont egy ilyen ügyben lenne teendője, és kezdeményezhetne jogalkotási folyamatot az Európai Bizottság."

Hidvéghi Balázs a csütörtöki bizottsági ülésen azt hangsúlyozta, hogy a kisebbségvédelemmel kapcsolatos uniós intézkedések nem elegendőek.

"Vannak olyan kérdések, amelyek esetében a tagállami jogalkotást kiegészítendő helye lenne uniós jogalkotásnak is. Láthatjuk is, hogy a kisebbségi magyar közösségeket is milyen jogsérelmek érik, amikor például a nyelvi jogaikról vagy a szimbólumaikról van szó."

Hidvégi Balázs szerint a kezdeményezés a demokrácia ünnepe lehetett volna, hiszen az európai emberek világos üzenetet küldtek, fellépést vártak, az Európai Bizottság mégis elutasította azt. A politikus azonban hozzátette: továbbra is nyomást kell gyakorolni a bizottságra a Minority Safepack ügyében, ebben több tagország is egyetért. Európa lakosságának ugyanis mintegy 10 százaléka, több mint 50 millió ember tartozik őshonos kisebbséghez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×