eur:
394.96
usd:
363.3
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjai beadás előtt a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban 2021. január 17-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Svédország bekeményített, fontos oltási kérdésre vár választ

A svéd oltókampány irányítója szerint a helyzet elfogadhatatlan.

Svédország nem fizet a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagáért addig, amíg nem tisztázódik, hogy egy fiola pontosan hány adag vakcinát tartalmaz - jelentette a Dagens Nyheter svéd napilap.

A Pfizer gyógyszercég úgy számlázott, mintha egy fiola hat dózist tartalmazna a koronavírus elleni oltóanyagból, holott az előzetes megállapodás szerint egy ampullában öt adag vakcinát küldenek.

Svédország azt szeretné, ha az Európai Bizottság és a Pfizer világosan megegyezne arról, hogy egy ampulla pontosan hány adag vakcinát tartalmaz,

és amíg ez nem tisztázódik, a svéd hatóságok felfüggesztik a gyártónak járó kifizetéseket - mondta el Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi hivatal járványügyi szakértője.

A Pfizer svédországi részlegének szóvivője megerősítette, hogy hatadagnyi oltóanyag árát számolták fel ampullánként. "Jóváhagyták azt, hogy egy fiola hat oltásra elegendő oltóanyagot tartalmaz, ezért azóta ezt a számot használjuk (a számlázáshoz)" - mondta el Ulrika Goossens.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) január elején tett közzé állásfoglalást arról, hogy a Pfizer és a BioNTech által kiszállított egy ampulla öt helyett hat ember beoltását teszi lehetővé.

Ahhoz, hogy egy fiolából hat adagot ki lehessen nyerni, speciális fecskendő szükséges. Richard Bergstrom, a svéd oltókampány irányítója szerint emiatt ez a helyzet elfogadhatatlan, hiszen ha egy ország technikailag csak úgy tudja megoldani, hogy öt dózist tud felhasználni egy ampullából, akkor ugyanazért az árért kevesebb adag oltóanyaghoz jutott - írta a svéd napilap.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×