eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjai beadás előtt a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban 2021. január 17-én.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Svédország bekeményített, fontos oltási kérdésre vár választ

A svéd oltókampány irányítója szerint a helyzet elfogadhatatlan.

Svédország nem fizet a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagáért addig, amíg nem tisztázódik, hogy egy fiola pontosan hány adag vakcinát tartalmaz - jelentette a Dagens Nyheter svéd napilap.

A Pfizer gyógyszercég úgy számlázott, mintha egy fiola hat dózist tartalmazna a koronavírus elleni oltóanyagból, holott az előzetes megállapodás szerint egy ampullában öt adag vakcinát küldenek.

Svédország azt szeretné, ha az Európai Bizottság és a Pfizer világosan megegyezne arról, hogy egy ampulla pontosan hány adag vakcinát tartalmaz,

és amíg ez nem tisztázódik, a svéd hatóságok felfüggesztik a gyártónak járó kifizetéseket - mondta el Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi hivatal járványügyi szakértője.

A Pfizer svédországi részlegének szóvivője megerősítette, hogy hatadagnyi oltóanyag árát számolták fel ampullánként. "Jóváhagyták azt, hogy egy fiola hat oltásra elegendő oltóanyagot tartalmaz, ezért azóta ezt a számot használjuk (a számlázáshoz)" - mondta el Ulrika Goossens.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) január elején tett közzé állásfoglalást arról, hogy a Pfizer és a BioNTech által kiszállított egy ampulla öt helyett hat ember beoltását teszi lehetővé.

Ahhoz, hogy egy fiolából hat adagot ki lehessen nyerni, speciális fecskendő szükséges. Richard Bergstrom, a svéd oltókampány irányítója szerint emiatt ez a helyzet elfogadhatatlan, hiszen ha egy ország technikailag csak úgy tudja megoldani, hogy öt dózist tud felhasználni egy ampullából, akkor ugyanazért az árért kevesebb adag oltóanyaghoz jutott - írta a svéd napilap.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×