eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Magyarország is szorgalmazza az uniós oltóanyagok megosztását az EU keleti szomszédaival

Tizenhárom EU-s ország – köztük Magyarország – külügyminisztere közös levélben szorgalmazta az Európai Bizottságnál az uniós beszerzésű oltóanyagok megosztását az államközösség keleti szomszédságával.

A „tizenhármak” szerint „erőteljes és koordinált üzenetet küldene a térségbe az EU keleti partnerségi politikájáról” egy ilyen lépés, amit minden bizonnyal az európai uniós erőfeszítések biztató jeleként értékelnék a partnerországok kormányai és civil szervezetei. Mindez egyúttal még inkább láthatóvá tenné az „Európai Bizottság és az egész EU geopolitikai erőfeszítéseit” is – tették hozzá a külügyminiszterek érvelésükben.

Az úgynevezett „keleti partnerségi” politika eredetileg hat szovjet utódállamra terjedt ki: Azerbajdzsánra, Fehéroroszországra, Grúziára, Moldovára, Örményországra és Ukrajnára. A politika célja kezdettől fogva a parlamenti demokrácia, a jogállamiság és a piacgazdasági viszonyok meggyökereztetése volt az EU közvetlen szomszédságában.

Orosz részről ugyancsak kezdettől fogva ugyanezért közvetlen szomszédságának „nyugatosítását”, és ennyiből Oroszország ellen fordítását látták benne, és alapvetően kritikusan állnak hozzá ma is.

A hatok közül három ország – Grúzia, Moldova és Ukrajna – időközben nyíltan is felvetett EU-tagsági ambíciókat, míg Azerbajdzsán és főként Fehéroroszország hangsúlyozottan a saját útját járja, (az utóbbit számos szakértő és uniós politikus „Európa utolsó diktatúrájaként” szokta jellemezni).

Az uniós vakcinamegosztás – ami öltheti adományozás, vagy kedvezményes tovább-eladás formáját, esetleg a kettőt vegyesen –

a tizenhármak érvelése szerint politikasemleges terepen demonstrálhatná az EU segítőkészségének hasznosságát a térségben.

A dolog egyúttal EU-szempontból – egészségügyi alapon – is fontos lenne, mivel úgymond

„az EU (járvány szempontból) akkor biztonságos, ha szomszédsága is az”

– tette mindehhez hozzá twitteres üzenetében Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter.

A tizenhárom ország amúgy Szlovénia kivételével magában foglalja valamennyi kelet- és közép-európai EU-tagországot, valamint Dániát, Finnországot, és Svédországot.

Oltóanyagprogram már létezik az EU és a nyugat-balkáni térség között – mutatnak rá megfigyelők. A tizenhármak mostani levele kapcsán bizottsági részről azt közölték a brüsszeli EUobserver szerint, hogy „tanulmányozzák” a felvetést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×