INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 12. szerda
Klára

észak-korea

kim dzsong un

kim jo dzsong

egyesült államok

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (b) és Donald Trump amerikai elnök sétál a hanoi Metropole szálloda kertjében 2019. február 28-án, kétnapos csúcstalálkozójuk második napján. Trump kijelentette, hogy nem jutott megállapodásra az észak-koreai vezetővel sem a nukleáris leszerelésről, sem a Phenjan elleni szankciók kérdéséről. Balról Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Csúcstalálkozó: megszólalt Kim Dzsong Un húga

Infostart / MTI

Egy ideig várni kell az újabb tárgyalásra.

Az észak-koreai vezető húga szerint nem valószínű egy újabb csúcstalálkozó megtartása az Egyesült Államok és Észak-Korea között, mert a jelenlegi helyzetben az csupán Washington számára lenne hasznos, Phenjannak ugyanakkor nem áll szándékában fenyegetni az Egyesült Államokat - írta egy pénteki jelentésében az észak-koreai állami hírügynökség.

A KCNA anyagában kiemelte, Kim Jo Dzsong úgy vélekedett: bátyja Kim Dzsong Un és Donald Trump amerikai elnök csúcstalálkozójára nem feltétlenül ebben az évben kerülne sor, de sohasem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtökön azt mondta, nagyon bizakodó azzal kapcsolatban, hogy új párbeszéd indulhat Észak-Koreával, egyben nyitva hagyta egy újabb csúcstalálkozó lehetőségét a két ország vezetői között.

Kim Jo Dzsong egy nappal azt követően szólalt meg, hogy Stephen Biegun amerikai külügyminiszter-helyettes, az Egyesült Államok észak-koreai különmegbízottja befejezte háromnapos szöuli látogatását. A politikus a dél-koreai fővárosban elutasította azokat a találgatásokat, amelyek szerint útján észak-koreai tisztviselőkkel akart volna találkozni. Ennek ellenére azt mondta, az Egyesült Államok nem zárkózik el a tárgyalások elől.

Észak-Korea legutóbbi megnyilatkozásaiban elutasította az újabb tárgyalások gondolatát, Kim Jo Dzsong meg is ismételte ennek okait, amelyek szerint az Egyesült Államok ellenséges és önérdekű politikát folytat országa ellen. Azt is felrótta Washingtonnak, hogy fenntartja a büntetőszankciókat az országgal szemben.

"Mi nem azt mondjuk, hogy sohasem fogjuk atommentessé tenni országunkat, de világossá tettük, hogy jelenleg nem tehetjük meg"

- hangsúlyozta. Az észak-koreai vezető húga a korábbi phenjani kijelentésekhez képest lágyabb hangnemben fejtette ki véleményét. Még azt is mondta, "országának nincs szándékában fenyegetni az Egyesült Államokat. Amíg ők (az amerikaiak) nem bántanak minket, minden úgy marad, ahogy van" - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy testvére (az észak-koreai vezető) utasította arra, hogy adja át üdvözletét Donald Trumpnak, sok sikert kívánva neki. "Bár a kapcsolatok jók a vezetők között, Washington ennek ellenére visszatér ellenséges álláspontjához" - hangsúlyozta a KCNA által közölt cikk szerint.

Kim Dzsong Un és Donald Trump ugyan háromszor találkozott egymással, nem tudtak kompromisszumra jutni az észak-koreai nukleáris fegyverprogramról, akárcsak a Phenjen elleni büntetőintézkedések feloldásáról.

Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018