eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Rendőrök a Frankfurt am Main melletti Hanau városban elkövetett lövöldözés egyik helyszínén 2020. február 20-án. Legkevesebb kilenc ember életét vesztette, miután egy férfi lövöldözni kezdett két vízipipabárban. A rendőrség közölte, hogy a feltételezett tettest holtan megtalálták az apja lakásában.
Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

Hivatalos bejelentés: terrorcselekmény volt a németországi vérengzés

Szélsőjobboldali terrorcselekmény lehetett a kilenc halálos áldozatot követelő éjszakai lövöldözés a németországi Hanauban a nyomozás első, előzetes megállapításai szerint - mondta Hessen tartomány belügyminisztere csütörtökön a tartományi gyűlésben (Landtag).

A két támadás egy-egy vízipipabárnál történt a mintegy 100 ezer lakosú, Frankfurttól 20 kilométerre keletre található városban. Az első helyszín a városközpontban található, környékbeli tanúk 8-9 lövésről számoltak be. A másik Kesselstadt nyugati kerületben van, ott szintén több lövést lehetett hallani.

A támadásokban kilencen meghaltak, valamint öt ember súlyosan, illetve életveszélyesen megsebesült.

Hessen tartomány belügyminisztere, Peter Beuth csütörtök délelőtt elmondta, hogy a feltételezett elkövető egy 43 éves német állampolgár, akit 72 éves édesanyjával együtt holtan találtak hanaui lakásában. Mindkét holttesten lőfegyver okozta sebek vannak. A lakásban lőfegyvert is találtak.

A feltételezett elkövető valószínűleg egyedül követte el a bűncselekményeket, társai, segítői nem voltak. Sportlövő volt, legálisan tartott fegyvert. Rendőrségi ügye nem volt, a biztonsági szervek nem tartották számon szélsőjobboldaliként - mondta Peter Beuth.

A nyomozás irányítását idegenellenes, szélsőjobboldali indíttatású terrorcselekmény gyanúja miatt magához vonta az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség - közölte a miniszter.

A Hanauban történtek "támadást jelentenek a szabad és békés társadalom ellen" - tette hozzá.

Sajtójelentések szerint a feltételezett elkövető hátrahagyott egy levelet és egy videoüzenetet, amelyekben a lövöldözés elkövetőjeként azonosítja magát, és ismerteti indítékait. Okfejtése erőteljesen idegenellenes, szélsőjobboldali természetű. Áldozatai többnyire úgynevezett migrációs hátterű emberek, vagyis bevándorlók vagy bevándorló családban születtek. Többen kurd nemzetiségűek. Ezeket az értesüléseket egyelőre nem erősítették meg hivatalos forrásból.

A vérengzést a szövetségi parlament (Bundestag) valamennyi pártja elítélte. Az ellenzéki Zöldek vezető belügyi szakpolitikusa, Irene Michalic hangsúlyozta, hogy "szélsőjobboldali terrorhullám" bontakozott ki Németországban, és a biztonsági szervek nincsenek kellőképpen felkészülve.

Felidézte, hogy szélsőjobboldali terrorista szervezkedés gyanúja miatt a napokban elfogtak 12 embert, tavaly októberben támadás érte Halle városi zsinagógáját, júniusban pedig megöltek egy helyi politikust Hessen tartományban.

A Hanauban történteket a szövetségi kormány is elítélte. Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer belügyminiszter több hivatalos programját lemondta, és folyamatos tájékoztatást kért a nyomozás fejleményeiről.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×