INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 18. péntek
Diána

koronavírus

kambodzsa

magyarok

Utasok a Westerdam brit-amerikai óceánjárón, amely a kambodzsai Szihanukvill kikötőjében horgonyoz, miután a kambodzsai hatóságok befogadták 2020. február 13-án. A tüdőgyulladást okozó új koronavírustól tartva előzőleg öt országban utasították vissza a luxushajó kikötési kérelmét, amelynek fedélzetén 1455 utas és 802 fős személyzet tartózkodik.

Koronavírus: kiszállhattak a magyarok is a Westerdam turistahajóról

Infostart / MTI

Megkezdhették a kiszállást a kambodzsai Kampongszom kikötővárosban pénteken a Westerdam nevű tengerjáró turistahajó utasai, miután két hetet töltöttek a hajó fedélzetén, és öt ország utasította el őket a koronavírus okozta COVID-19 járványtól tartva.

A hajó 1455 utasa és a 802 fős személyzet közül senki sem fertőződött meg a vírussal. A Westerdam csütörtökön futott be Kampongszom kikötőjébe. A hajó a parttól távolabb horgonyzott le, és kambodzsai szakemberek mintát vettek azoktól, akik bármilyen tünetet mutattak, majd az egészségügyi minisztérium közölte, hogy senki sem hordozza a COVID-19 vírusát, ezért engedélyt adtak a fedélzeten lévőknek a kiszállásra. A partra szálló utasokat maga Hun Sen miniszterelnök köszöntötte a mólón.

A hajót üzemeltető amerikai cég, a Holland America Line tudatta, hogy az utasok elszállítására charterjáratokat szerveznek.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet Főigazgatója méltatta Kambodzsát, amiért "példát mutatott nemzetközi szolidaritásból".

Csütörtök este Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy a hajón három magyar is van, akik nem fertőzöttek. Ha igénylik, hazajuttatásukban segítséget nyújtanak. Azt is elmondta, hogy a Japán partjainál kikötött és karantén alá vont szállodahajón tartózkodó magyarok is jól vannak, nem fertőződtek meg.

A koronavírussal kapcsolatos további híreinket ITT olvashatják.

Nyitókép: MTI/EPA/Mak Remissa
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018