eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Utasszállító repülőre lőttek Kamerun felett

A Cameroon Airlines Douala-Bamenda járata gond nélkül földet ért, és senki sem sérült meg. A gép azonban mindaddig nem emelkedhet ismét a magasba, amíg tüzetesen át nem vizsgálják.

Fegyveresek tűz alá vették vasárnap reggel a kameruni légitársaság egyik repülőgépét, amikor Bamenda repülőterét közelítette meg - tudatta közlemény útján a Cameroon Airlines. Bamenda az ország északnyugati részén fekszik, ahol szakadár lázadók harcban állnak a kormányerőkkel.

A térségben 2017 óta folynak harcok a kormányerők és az angolajkú lázadók között. Ez utóbbiak eleinte békés tüntetéseken követeltek szélesebb jogokat a frankofón ország angolajkú közösségének, ám mostanra annyira elmérgesedett a helyzet, hogy napi szintű az erőszak, a lázadók pedig saját államot akarnak létrehozni Ambazónia néven.

A szakadár szervezetek egyikének vezetője, Cho Abaya, az Ambazóniai Tanács nevű szervezet elnöke nem sokkal később megerősítette, hogy a lázadók nyitottak tüzet a polgári repülőgépre. Ezt azzal indokolta, hogy a kormányerők katonákat és fegyvereket szállítanak kereskedelmi járatokkal, ezért előre figyelmeztették a Cameroon Airlinest, hogy ha nem adják le időben a repülési terveket, akkor minden repülőgépet potenciális fenyegetésnek fognak tekinteni, és tüzet nyitnak rá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×