eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Történelmi tettet hajtott végre Trump - a nap hírei

Az uniós tisztségek betöltéséről egyeztetnek Brüsszelben a tagállamok vezetői. Újrakezdi az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokat Washington és Phenjan. Hétfőn lép életbe a Családvédelmi Akcióterv négy eleme, A nap legfontosabb hírei június 30-án.

A tervezettnél egy órával később, de megkezdődött az európai uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli csúcsértekezlete Brüsszelben. Az egyetlen napirendi pont a főbb uniós intézmények elnöki tisztségeinek betöltése. A hagyományoknak megfelelően a résztvevők először Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével egyeztetnek, majd a munkavacsorán rátérnek hivatalosan is a tisztújítás kérdésére, a tárgyalás késő éjszakáig is elhúzódhat, szükség esetén pedig reggel folytatódik.

Súlyos, sőt történelmi hibát követne el az Európai Néppárt, ha támogatásával Frans Timmermans lenne az Európai Bizottság elnöke - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Joseph Daulnak, az Európai Néppárt elnökének írt levelében az Origo információi szerint.

Hírügynökségi értesülés szerint mind a négy visegrádi ország ellenzi, hogy Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelölt kerüljön az Európai Bizottság élére.

Nagy-Britannia él uniós tagságával járó jogaival, és teljesíti ebből fakadó kötelezettségeit is mindaddig, amíg az Európai Unió teljes jogú tagja - jelentette ki a brit miniszterelnök Brüsszelben, a rendkívüli uniós csúcsra érkezve. Theresa May hangsúlyozta: az Egyesült Királyság konstruktív lesz az uniós intézmények vezető tisztségeiről szóló vitában. Hozzátette: a Brexitet követően országa továbbra is szoros kapcsolatot kíván fenntartani az Unióval és 27 tagországával.

Újrakezdi az észak-koreai nukleáris leszerelést célzó tárgyalásokat Washington és Phenjan - jelentette be az amerikai elnök, miután találkozott az észak-koreai vezetővel. Donald Trump hangsúlyozta, hogy új fejezetet kell nyitni a kétoldalú kapcsolatokban, de az Észak-Koreai szankciók egyelőre érvényben maradnak. Az amerikai elnök Kim Dzsong Unnal a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben találkozott. Donald Trump rövid időre észak-koreai területre lépett. Kim Dzsong Un ezt történelmi pillanatnak és bátor döntésnek nevezte.

Romániában a trianoni szerződés napjává nyilvánítaná június 4-ét két kormánypárti szenátor. Ez azt jelentené, hogy ezen a napon a történelmi esemény jelentőségét népszerűsítő rendezvényeket tartanának, és országszerte kitűznél a nemzeti lobogót. A román média értelmezése szerint a kormánypárti szenátorok arra reagáltak, hogy a magyar Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at, a trianoni békediktátum 100. évfordulóját.

Hétfőtől indul a családvédelmi akcióterv négy új eleme. A babaváró támogatás mellett a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a csokhoz kapcsolódó kedvezményes hitel és a jelzáloghitelek egy részének elengedése is igényelhető. Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár a Kossuth Rádiónak megismételte: utólag is igényelhetik a babaváró támogatást azok, akiknek gyermeke július elseje és augusztus elseje között születik. A használt lakások vásárlására is fordítható a családi otthonteremtési kedvezmény.

Hétfőn ügyeleti rend lesz az egészségügyi ellátásban, zárva lesznek a gyógyszertárak, a háziorvosi és szakrendelők az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napján, a Semmelweis-napon. A háziorvosi rendelők bejáratánál, jól látható helyen fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet elérhetőségeit. A mentők július 1-jén is teljes kapacitással dolgoznak.

Nyílt napokat tart a Budapesti Békéltető Testület hétfőtől két héten át. Az érdeklődőknek lehetőségük lesz kötetlen beszélgetésekre a békéltetési eljárásról, megtudhatják, milyen fogyasztóvédelmi jogaik vannak a vállalkozásokkal szemben, és érdekes esetekről is hallhatnak. A kereskedők és cégek pedig többet megtudhatnak az ügyfeleiket megillető jogokról, vagy éppen arról, hogy milyen kötelezettségeik vannak a békéltető testületi eljárásban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×