eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: prezident.sk

Magyar bírót nevezett ki az új szlovák elnök

Zuzana Čaputová új szlovák köztársasági elnök Mészáros Lajost is kinevezte az Országos Bírósági Tanácsba.

Az Országos Bírósági Tanács a bírói testület legmagasabb szerve. A tanácsnak 18 tagja van, ebből kilencet az általános bíróságok bírái választják meg, hármat a parlament, míg hármat az államfő és hármat a kormány nevezi ki - írta a parameter.sk.

Az utóbbi két évtizedben alkotmánybíróként dolgozó Mészáros Lajos közölte: megtiszteltetés számára, hogy Zuzana Čaputová egyik első személyi döntéseként hozta meg ezt a határozatot.

Az Országos Bírósági Tanács feladata a bíróságok függetlenségének garantálása, és az egyik legfontosabb jogköre a személyi kérdéseket érinti: ez a testület határoz például a Legfelsőbb Bíróság elnökéről, dönt a bírák előmeneteléről, illetve arról, kik képviselik Szlovákiát az EU bíróságán, illetve az Európai Tanács Bíróságán. Az Országos Bírósági Tanács az új felállásban jövő hét hétfőn kezdi meg működését.

Mészáros Lajos jókai származású, Dunaszerdahelyen él, s ő volt a szlovák alkotmánybíróság első magyar nemzetiségű tagja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×