eur:
393.13
usd:
367.32
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Medvegyev: az amerikai atomfegyvereket el kellene távolítani Európából

Az Egyesült Államok után Oroszország is felfüggesztette a nukleáris fegyverek korlátozására született nemzetközi egyezmény végrehajtását. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök azt mondta: ki kell vonni Európából az amerikai nukleáris fegyvereket.

Hétfőn tette közzé a Kreml közleményét, amiben bejelenti: Oroszország felfüggeszti a közepes- és rövid hatótávolságú nukleáris rakéták megsemmisítésére született, 1988 óta hatályos INF-szerződés végrehajtását. A közlemény mindazonáltal kimondja: a szerződés újra hatályba léphet, ha az Egyesült Államok felhagy az abban foglalt rendelkezések megsértésével.

Az általános béke érdekében ki kellene vonni az összes amerikai nukleáris rakétát Európából, és fel kellene számolni az azok bevetését szolgáló infrastruktúrát – nyilatkozta a Luxemburger Wort című napilapnak Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök keddi luxemburgi látogatása előestjén. A moszkvai kormányfő sürgette továbbá a nukleáris eszközök bevetését gyakorló NATO-manőverek beszüntetését. Figyelmeztetett: a szerződés végrehajtását először az Egyesült Államok függesztette fel, az orosz lépések csupán az arra adott válaszként tekintendők.

A Kreml bejelentését követően Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az európai béke zálogának nevezte a szerződést, majd felszólította Oroszországot: térjen vissza a szerződésben foglalt rendelkezések tiszteletben tartásához. Az észak-atlanti szövetség első embere szerint Oroszország nyíltan megszegte a megállapodást, felfüggesztése miatt válaszintézkedésekre számíthat a NATO európai tagállamaitól.

A több mint három évtizede aláírt egyezmény szakértők szerint mérföldkő volt a hidegháború lezárásában: először tiltotta meg a két szuperhatalom: az Egyesült Államok és a Szovjetunió számára az 500-tól 5500 kilométeres hatótávolságig terjedő nukleáris robbanófejek hordozására képes rakéták és az ehhez szükséges eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését.

Az Egyesült Államok már 2014 óta a szerződés megsértésével vádolja az orosz kormányt. Donald Trump elnök február elején közölte, hogy a washingtoni kormányzat megkezdi a kivonulást a megállapodásból és felfüggeszti az abból eredő kötelezettségvállalások végrehajtását. Fél évet adott Moszkvának a szerződésben foglaltak tiszteletben tartására: ha követelése júliusig nem teljesül, az Egyesült Államok végleg kilép a megállapodásból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban indulhat a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti, reggel a KSH friss kereseti adatokat közöl, külföldön pedig a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×