INFORÁDIÓ 
2019. április 23. kedd
Béla

ugrósdy márton

külügyi és külgazdasági intézet

egyesült államok

választás

donald trump

aréna

Cleveland, 2018. november 5. Donald Trump amerikai elnök az úgynevezett félidős választásokat megelőző kampányrendezvényen az ohiói Clevelandben 2018. november 5-én. Az Egyesült Államokban november 6-án, az elnöki ciklus félidejében választásokat tartanak, amelyek során megújítják a 435 tagú szövetségi képviselőházat, a 100 tagú szenátus csaknem egyharmadát újraválasztják, továbbá 39 államban kormányzót választanak. MTI/AP/Carolyn Kaster

Ugrósdy Márton: a demokraták és a republikánusok is mondhatják, hogy nyertek

Infostart / InfoRádió

A félidős amerikai választásokon a kormányon lévő pártot büntették a választók – mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója az InfoRádióban. Ugrósdy Márton szerint most két olyan év jön, amikor semmi komoly nem történik az amerikai politikában.

Bár a képviselőházban a demokraták győztek a félidős választásokon, de kis többséggel, ugyanakkor Donald Trump a korábbi republikánus többséggel sem tudta könnyen véghez vinni az akaratát – elemzte az eredményeket az Arénában Ugrósdy Márton. A Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója emlékeztetett arra, hogy a választást megelőzően a sajtó az amerikai állampolgárok Donald Trumpról alkotott véleményének kinyilvánításaként értékelte a voksolást. Bár a demokraták megszerezték a házat, veszítettek helyet a szenátusban.

„Valójában mind a két fél mondhatja, hogy nyert, és senki nem fog hazudni”

– fogalmazott a szakértő, aki szerint az eddig is meglévő patthelyzet továbbra is fennmarad.

Ugrósdy Márton ugyanakkor úgy látja, hogy mivel a képviselői mandátum két évre szól, a politikusoknak a saját túlélésükért kell küzdeniük, úgy kell szavazniuk, ahogyan a saját választóik szeretnének. Előfordulhat, hogy a republikánus irányba hajló körzetekből bekerülő demokrata képviselők – a 2020-as választásokra készülve – egyes kérdésekben voksaikkal Donald Trumpot és pártját támogatják majd.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója szerint a demokratáknak nagyobb arányban kellett volna nyerniük ahhoz, hogy a győzelem összekovácsolja a pártot. Hozzátette:

valószínűleg egy hölgyet indítanak majd két év múlva az elnökválasztáson.

Választás két győztessel

Az elnököknek általában csökken a támogatottságuk a ciklus második felében, ez a tendencia látszik az elmúlt 50 évben. „Az a 28-30 hely, amit a republikánusok most elveszítettek a 23 fős előnyükből a képviselőházban, az nem annyira vészesen sok” – fogalmazott Ugrósdy Márton, hozzátéve: bár a többségük nem maradt meg, az eredmény nagyon szoros.

Ugrósdy Márton szerint Donald Trump annyira megosztó elnök, hogy

nincs átjárás a támogatói és az ellenzői között.

A fiatalok körében a demokraták nem állnak rosszul, hiszen Donald Trump és a republikánusok konzervatív társadalmi modellje a most felnövő, 20-25 évesek körében nem túl népszerű.

A szakértő hangsúlyozta: ha a republikánusok nem nyitnak a most kisebbségi csoportok felé, 30 év múlva kihal a szavazótáboruk, nem lesz, aki rájuk szavazna. Hozzátette: ha nagyon alacsony lesz a népszerűsége, valószínűleg Donald Trump nem indul el a következő elnökválasztáson.

Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster

Kapcsolódó hang

Ugrósdy Márton Donald Trump új helyzetéről
 


Ugrósdy Márton a demokraták győzelméről
 


A címlapról ajánljuk

Dárdai Pál hazatér

Újabb információkat osztott meg jövőjéről Dárdai Pál. A Hertha BSC magyar vezetőedzője viheti...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018