INFORÁDIÓ 
2018. november 14. szerda
Aliz

ugrósdy márton

külügyi és külgazdasági intézet

usa

választás

donald trump

aréna

Ugrósdy Márton: a demokraták és a republikánusok is mondhatják, hogy nyertek

Ugrósdy Márton: a demokraták és a republikánusok is mondhatják, hogy nyertek

Infostart / InfoRádió

A félidős amerikai választásokon a kormányon lévő pártot büntették a választók – mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója az InfoRádióban. Ugrósdy Márton szerint most két olyan év jön, amikor semmi komoly nem történik az amerikai politikában.

Bár a képviselőházban a demokraták győztek a félidős választásokon, de kis többséggel, ugyanakkor Donald Trump a korábbi republikánus többséggel sem tudta könnyen véghez vinni az akaratát – elemzte az eredményeket az Arénában Ugrósdy Márton. A Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója emlékeztetett arra, hogy a választást megelőzően a sajtó az amerikai állampolgárok Donald Trumpról alkotott véleményének kinyilvánításaként értékelte a voksolást. Bár a demokraták megszerezték a házat, veszítettek helyet a szenátusban.

„Valójában mind a két fél mondhatja, hogy nyert, és senki nem fog hazudni”

– fogalmazott a szakértő, aki szerint az eddig is meglévő patthelyzet továbbra is fennmarad.

Ugrósdy Márton ugyanakkor úgy látja, hogy mivel a képviselői mandátum két évre szól, a politikusoknak a saját túlélésükért kell küzdeniük, úgy kell szavazniuk, ahogyan a saját választóik szeretnének. Előfordulhat, hogy a republikánus irányba hajló körzetekből bekerülő demokrata képviselők – a 2020-as választásokra készülve – egyes kérdésekben voksaikkal Donald Trumpot és pártját támogatják majd.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet igazgatója szerint a demokratáknak nagyobb arányban kellett volna nyerniük ahhoz, hogy a győzelem összekovácsolja a pártot. Hozzátette:

valószínűleg egy hölgyet indítanak majd két év múlva az elnökválasztáson.

Választás két győztessel

Az elnököknek általában csökken a támogatottságuk a ciklus második felében, ez a tendencia látszik az elmúlt 50 évben. „Az a 28-30 hely, amit a republikánusok most elveszítettek a 23 fős előnyükből a képviselőházban, az nem annyira vészesen sok” – fogalmazott Ugrósdy Márton, hozzátéve: bár a többségük nem maradt meg, az eredmény nagyon szoros.

Ugrósdy Márton szerint Donald Trump annyira megosztó elnök, hogy

nincs átjárás a támogatói és az ellenzői között.

A fiatalok körében a demokraták nem állnak rosszul, hiszen Donald Trump és a republikánusok konzervatív társadalmi modellje a most felnövő, 20-25 évesek körében nem túl népszerű.

A szakértő hangsúlyozta: ha a republikánusok nem nyitnak a most kisebbségi csoportok felé, 30 év múlva kihal a szavazótáboruk, nem lesz, aki rájuk szavazna. Hozzátette: ha nagyon alacsony lesz a népszerűsége, valószínűleg Donald Trump nem indul el a következő elnökválasztáson.

Nyitókép: MTI/AP/Carolyn Kaster

Kapcsolódó hang

Ugrósdy Márton Donald Trump új helyzetéről
 


Ugrósdy Márton a demokraták győzelméről
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH