eur:
383.65
usd:
352.7
bux:
69293.1
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Clearlake Oaks, 2018. augusztus 6.Erdőtűz tombol a kaliforniai Clearlake Oaks közelében 2018. augusztus 5-én. (MTI/AP/Josh Edelson)
Nyitókép: MTI/AP/Josh Edelson

Emberemlékezet óta nem volt ekkora tűz Kaliforniában

Los Angeles nagyságú terület vált a lángok martalékává.

Az egyesült államokbeli Mendocino térségében tomboló erdőtűz hétfőn két fészek egyesülésével a legnagyobb erdőtűzzé vált Kalifornia történetében.


A Mendocino környékén pusztító tűz eddig csaknem 115 ezer hektárnyi - Los Angeles nagyságú - területet perzselt fel, és továbbra sem sikerült megállítani a lángok terjedését - közölte a kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal. A tűzoltóknak eddig 30 százalékban sikerült lehatárolniuk a tüzet.

Munkájukat nehezíti, hogy meteorológusok szerint az időjárás a továbbiakban is száraz és forró marad, feltámadó szelekkel. Kalifornia északi részén a 43 Celsius fokot is elérheti a hőmérséklet a következő napokban.

A kétfészkű tűz pusztítása már most felülmúlta a Thomasét, amely mintegy 114 ezer hektárt égetett fel Santa Barbara és Ventura megyében 2017-ben.

A lángok eddig 75 otthont emésztettek el, ezreket késztettek menekülésre. Ketten életüket vesztették a tűzben.

A mendocinói tűz megfékezésén csaknem négyezren küzdenek, az amerikai hatóságok munkáját ausztráliai és új-zélandi szakértők is segítik. A csapatok elsődleges célja megakadályozni, hogy a lángok áttörjenek a hegyoldalban fekvő települések, Nice, Lucerne, Glen Haven és Clearlake Oaks köré húzott gyűrűn.

Eközben a Kalifornia északi részén pusztító, Carr nevű tűzben heten haltak meg és több mint 1600 épület égett le. A Carrt 45 százalékban, míg a Yosemite Nemzeti Park bezárását eredményező Fergusont 38 százalékban sikerült megfékezni.

Kalifornia-szerte több mint 14 ezer tűzoltó harcol a lángokkal.

Az amerikai államban nyolc nagyobb erdőtűz pusztít. Donald Trump amerikai elnök vasárnap katasztrófasújtott területté nyilvánította Kaliforniát, és elrendelte, hogy tegyék elérhetővé a szövetségi pénzalapot a helyreállítási munkálatok támogatására.

Trump a "rossz környezetvédelmi törvényeket" okolta az erdőtüzek terjedéséért,

amelyek szerinte ellehetetlenítik, hogy felhasználják a rendelkezésre álló vízkészleteket. A kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal szóvivője ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy nincs hiány vízből.

Címlapról ajánljuk

Milliárdos károkat okozott az ítéletidő tavaly Németországban

Minden bizonnyal bekerül a német biztosítók negatív krónikájába a tavalyi esztendő. A Német Biztosítási Társaságok Szövetsége (GDV) szerint ugyanis a jégeső, a rendkívüli esőzések és a viharok a múlt évben 5,7 milliárd eurós biztosítói kár okoztak, jelentősen többet, mint a megelőző esztendőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×