eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Orbán Viktor magyar miniszterelnök (j) átadja a visegrádi együttműködés elnökségét Peter Pellegrini szlovák kormányfőnek a V4 sajtótájékoztatóján a Várkert Bazárban 2018. június 21-én. Szlovákia július 1-jétől egy évig vezeti a csoportot.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ígéretesnek látják a szlovák jövőt a hitelminősítők

A Standard & Poor´s és a Fitch Ratings is megerősítette az ország stabil kilátású A+ besorolását. A várakozások szerint az ország jövőre 4,2 százalékos gazdasági növekedés elé néz.

A három nagy hitelminősítő közül kettő, valamint a Nemzetközi Valutaalap is úgy véli, ígéretes jövő előtt áll a szlovák gazdaság. Az IMF előrejelzése szerint Szlovákia az idén 4, 2019-ben pedig 4,2 százalékos gazdasági növekedésre számíthat. A hitelminősítők londoni bejelentése pedig megerősítette Szlovákia stabil kilátású A+ besorolását. A szlovák pénzügyminisztérium nem titkolta, hogy örül a jelentésnek, a pozitív számokat elsősorban a növekvő beruházásokkal, a javuló munkaerőpiaci mutatókkal és a bővülő lakossági fogyasztással magyarázzák.

„A gazdaság felpörgetésének köszönhetően nőnek az adóbevételek, a kormány ezáltal több pénzt tud visszafordítani az adósság visszafizetésére,

az államadósság így már két év múlva a GDP 45 százaléka alá eshet vissza a tavalyi 51 százalékról”

– tájékoztatott a szaktárca.

A Fitch Ratings elemzése kiemelte a Szlovákiában szaporodó autóipari beruházásokat is. A hitelminősítők ebben látják a legnagyobb kockázatot, mert Szlovákiában ez az ágazat túlzottan domináns szerepet tölt be. Az autóipar az ország zászlóshajójának számít, amelyre kincsként tekintenek a vezető politikusok is, mert tudják, hogy egy esetleges autóipari válság súlyos érvágást jelentene a gazdaságnak.

A hitelminősítők kiemelték továbbá a szilárd lábakon álló bankrendszert és azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek a lakosság további eladósodottságának csökkentése érdekében születtek. A Nemzetközi Valutaalap számításai szerint a szlovák költségvetési hiány idén még a bruttó hazai termék 0,8 százalékát teszi ki, jövőre azonban ez már 0,5 százalékra zsugorodhat,

két év múlva pedig teljesen eltűnhet, azaz kiegyenlített költségvetést jósolnak Szlovákiának.

Az IMF azzal is számol, hogy az elkövetkező hónapokban tovább esik majd a munkanélküliség, az árak viszont az idén és jövőre is több mint 2 százalékkal emelkedhetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×