eur:
392.72
usd:
366.5
bux:
66400.33
2024. április 25. csütörtök Márk
Peking, 2017. november 9.Hszi Csin-ping kínai elnök (b) és Donald Trump amerikai elnök a pekingi Nagy Népi Csarnoknál tartott fogadási ünnepségen 2017. november 9-én. Trump kétnapos látogatáson tartózkodik Kínában. (MTI/EPARoman Pilipej)
Nyitókép: ROMAN PILIPEJ

Az EU nem vetélytárs Kínának, de Trumpnak főhet a feje

Kína számára fontos gazdasági partner az Európai Unió, amely nem jelent rá politikai veszélyt. Éppen ezért nincs oka arra, hogy megossza Európát. Kína egy erős és egységes Európai Unióban érdekelt - mondta Salát Gergely sinológus az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője szerint a 2010-es évek elején egyfajta csodát vártak Magyarországon és a kelet-európai régióban a kínai beruházásoktól. A szakértő szerint ezt a befektetők kommunikációja és viselkedése is erősítette, ám erről ők nem tudtak. „Most pedig rajtuk próbáljuk leverni azt, hogy nem teljesültek azok a csodák, amiket mi elvártunk tőlük” – fogalmazott.

Salát Gergely arról is beszélt, hogy a nyugat-európai multinacionális cégek profitálnak a leginkább a Kína irányába történő exportból. A statisztikát főként a német és más országok autógyárainak alkatrészexportja dobja fel, a kis- és közepes vállalatok termékei a magyar-kínai kereslet viszonylatában nem számottevő jelentőségűek.

A sinológus kiemelte: Kína általános külpolitikai víziójának nevezhető az Új Selyemút program, amely Kínát Nyugat-Európával kötné össze. Ennek a projektnek a része a Budapest-Belgrád vasútvonal is. Salát Gergely szerint megépítése nem Kína számára igazán fontos.

Ez egy magyar kezdeményezés volt, amely jól illeszkedik az Új Selyemút-vízióba

– mondta a Kína-szakértő.

A vasútvonal megépítése kínai hitelből valósul meg, amelynek finanszírozási kondíciója hasonló a paksi beruházáséhoz. Korszerűbb lesz a jelenleginél, a kínaik a legmodernebb technikával építenek vasutat, amely ha elkészül, Magyarország legmodernebb vasúti pályája lesz – részletezte a szakértő. Salát Gergely ugyanakkor hozzátette: szakértők szerint több száz, sőt több ezer év is lehet, amíg megtérül a beruházás. Kiemelte: a szakasz jelenlegi áruforgalma minimális. „Ez egy egészen katasztrofális állapotban lévő szakasz” – fogalmazott.

A sinológus azt is elmondta, hogy most is bizonytalan, hogy mikorra készül el a vasútvonal. Eredetileg a 2018-os magyarországi választások előttre tervezték az alapkőletételt, azonban lehet, hogy csak a 2022-es vagy 2026-os választásokra történik érdemi lépés.

Salát Gergely arról is beszélt, hogy Kína eddigi gazdasági növekedési modellje kifulladt. Az új kihívás, amelyre választ kell adni a kínai vezetőnek, az új gazdaság felfejlesztése. Szerinte a belső fogyasztáson, innováción, high tech eszközökön, digitalizáción, a nanotechnológia és a mesterséges intelligencián alapuló iparágak fejlesztésére van szükség az ázsiai országban. A régi gazdaság – például a szénbányászat, acélipar és betonelőállítás – súlyát pedig csökkenteni kell – tette hozzá. Ez egy nagy váltást jelent, hiszen

szénbányászok millióit kellene átképezni programozóvá.

Egy olyan feladatot, amely teljesítéséhez Kína minden energiájára szükség lesz – mondta a sinológus.

Kereskedelmi háború

Donald Trump amerikai elnök júniusban jelentette be, hogy az Egyesült Államok 25 százalékos vámot vet ki összesen 50 milliárd dollár értékű Kínából importált csúcstechnológiás termékre július 6-ától. Kína válaszul 34 milliárd dollár értékű amerikai importtermékre vet ki vámot. Salát Gergely sinológus szerint

több lehetséges folytatása lehet az Egyesült Államok és Kína közötti „vámháborúnak”,

ha megállnak ezen a szinten, amely bár okoz kárt mindkét gazdaságban, de nem fenyeget csőddel. A szakértő szerint arra is van lehetőség, hogy szép lassan kihátrálnak a védővám-politikából, de az sem elképzelhetetlen, hogy folyamatosan egymásra licitálnak majd. Így belekerülhet a két ország egy kereskedelmi háborúba, amely ha 100 milliárdos nagyságrendű árut érint, komolyan befolyásolhatja a kínai-amerikai kapcsolatokat, és a világkereskedelmet is – tette hozzá a sinológus.

Salát Gergely úgy fogalmazott, a kínaik kifejezetten olyan termékekre szabták ki a vámokat, amelyek érzékenyen érinthetik Amerikát.

„A kínaiak nagyon okosak: a szójababra meg olyan termékekre szabtak ki védővámokat, amik tipikusan Trump-szavazó államoknak a termékei”

– fogalmazott a sinológus, aki szerint az amerikaiak azonban kissé „eszetlenül” választották meg a védővám alá vont termékeket.

A szakértő szerint a kínai válaszlépések akár meghátrálásra is késztethetik Trumpot. „Ha az a 10 szójababtermelő állam, amiből 9 legutóbb Trumpra szavazott, a következő választáson nem rá fog szavazni, akkor Trump nem lesz még egyszer az USA elnöke” – hangsúlyozta.

A Kína-kutató arról is beszélt, hogy megtört az Egyesült Államok világhatalmi státusza, és kétpólusú világ kiépülése felé tartunk.

„Kína felnőtt az USA mellé, ráadásul még tovább növekszik”

– fogalmazott. Bár az amerikai elnök felismerte problémát, de „valószínűleg erre nincsen egy olyan megoldás, ami az amerikai világhatalmi pozícióknak és az amerikai büszkeségnek az érintetlenül hagyásával járna” – tette hozzá.

Salát Gergely szerint egyfajta kitörési pont lehet az Egyesült Államok számára, ha azokra a területekre, ahol Kína világelső, forrásokat összepontosít. Hozzátette: az dől majd el, hogy a következő évtizedekben ki szabja majd meg a trendeket a világgazdaságban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×