eur:
394.08
usd:
368.81
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Ljubljana, 2018. június 4.Janez Jansa volt miniszterelnök, az ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke sajtóértekezletet tart a szlovén előrehozott parlamenti választások estéjén Ljubljanában 2018. június 3-án. A részleges eredmények szerint az SDS 25,13 százalékkal az első helyen áll. (MTI/EPA/Antonio Bat)
Nyitókép: ANTONIO BAT

Hosszú koalíciós tárgyalások jöhetnek Szlovéniában

A vasárnapi szlovéniai előrehozott parlamenti választásokon leadott szavazatok közel 90 százalékos feldolgozottságánál Janez Jansa volt miniszterelnök pártja, az ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt vezet. Ördög Tibor balkán-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa elhúzódó koalíciós tárgyalásokra számít. Hozzátette: a demokrata párt a migrációt tette a kampány fő témájává, a többi politikai erő az ország helyzetével foglalkozott volna.

„Megismétlődhet az, ami a korábbi, 2014-es választásokon történt, akkor is az egyik párt volt az, aki relatív többséget szerzett, viszont nem tudott egymaga kormányt alakítani, mint ahogy a Szlovén Demokrata párt sem lesz képes” – mondta a szakértő, aki elhúzódó koalíciós tárgyalásokra számít.

„A választások előtt körvonalazódott egy liberális-balközép együttműködés, amiben a jelenlegi kormánypártok egy része is részt venne, nekik meglenne egy nagyon szűk egyszerű többségük” – emelte ki Ördög Tibor. Ez a formáció működőképes lenne, de több forgatókönyv létezik – tette hozzá.

A szlován államfő először mindenképpen Janez Jansát kéri fel kormányalakításra, aki erről megkérdezi a parlamentbe jutott partnereit, az Új Szlovéniát és a Szlovén Nemzeti pártot. Azonban a jobboldali összefogás még kevés lesz az abszolút többség megszerzéséhez, így más pártokat is maguk mellé kellene állítaniuk – hangsúlyozta Ördög Tibor. Ha nem sikerül a tárgyalás, akkor az ellenzéki Marjen Sarec Listája kaphat megbízást a kormányalakításra.

A szlovén választásoknak is egyik fő kampánytémája volt a migráció kérdése,

melyet a Szlovén Demokrata Párt tűzött zászlajára. „A baloldal érzékenyebb és befogadóbb volt” – mondta az egyetemi adjunktus, aki hozzátette: „a többiek inkább beszéltek volna reformokról, az ország helyzetéről, kül-, belpolitikai irányvonalakról”, azonban a demokraták jól tematizálták a kérdéssel a kampányidőszakot. Ördög Tibor szerint

populista irányba mozdult el Szlovénia.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×