eur:
394.05
usd:
369.37
bux:
65214.53
2024. április 19. péntek Emma

Új horvát miniszterhez került a Mol-INA-ügy

Darko Horvat személyében olyan gazdasági minisztert szavazott meg pénteken a horvát parlament, aki az előző kormányban a kis- és középvállalkozók minisztériumát vezette, és mindvégig ellenezte a Mol-INA-ügy döntőbírósági rendezését, közvetlen tárgyalásokat javasolt a céggel - közölte az N1 horvát hírcsatorna.

A kormány azt követően javasolta őt a tárca élére, hogy Martina Dalic gazdasági miniszter lemondott posztjáról Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor körüli legújabb botrányok miatt.

Horvat a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösségben (HDZ) korábban az energetikai ügyekért is felelős volt. Mindvégig az INA-Mol-ügy lezárását sürgette, és kiállt amellett, hogy fel kell hagyni a döntőbírósági eljárásokkal, helyette tárgyalni kell a Mollal. A tárcavezető később azt is ellenezte, hogy a Horvát Elektromos Művek (HEP) 25 mínusz egy százalékos részvénycsomagjának eladásából szerezze vissza az INA részvényeit a kormány. Andrej Plenkovic horvát kormányfő a döntőbírósági per elvesztése után 2016. december 24-én jelentette be, hogy a horvát állam visszavásárolja a Moltól az INA-t.

A Tihomir Oreskovic technokrata miniszterelnök vezette előző kormány azt követően bukott meg, hogy lemondott tisztségéről Tomislav Karamarko, a horvát kormány első miniszterelnök-helyettese, akinek ügyében összeférhetetlenséget állapított meg az illetékes parlamenti bizottság, mert felesége üzleti kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a Mol magyar olaj- és gázipari vállalatnak lobbizott. Karamarko később lemondott a HDZ elnökségéről is, majd a pártja megbuktatta saját kormányát és előrehozott választásokat írtak ki, amelyet 2016-ban ismét a HDZ nyert meg, a jelenlegi kormányfő vezetésével.

Horvat a HDZ alelnöke maradt ugyan, de az elmúlt két évben politikai aktivitása a nyilvánosság előtt nem volt látványos.

A parlamenti bizottsági meghallgatáson az ellenzék Karamarko emberének, "magyar játékosnak" nevezte Horvátot, és arról kérdezgették, miért utazik olyan sokat Magyarországra. Azon félelmüknek adtak hangot, hogy az új miniszter a Mol érdekeit szolgálja majd.

Martina Dalic miniszterelnök-helyettes is volt, ezt a tisztséget most Tomislav Tolusic mezőgazdasági miniszter tölti be.

Egyik jelöltről sem volt vita a parlamentben, a mandátumvizsgáló parlamenti bizottság két nappal ezelőtt jóváhagyta jelölésüket.

Sajtóhírek szerint nem igazán volt kapós a gazdasági miniszter széke. A kormánynak és főleg a miniszternek számos olyan problémát kell megoldania a közeljövőben, mint az Agrokor-, a krki cseppfolyósgáz terminál- (LNG), a Mol-INA-ügye, de egyéb más állami tulajdonban lévő vállalatok (hajógyár, műtrágyagyár, légitársaság stb. ) égető problémáival is foglakoznia kell.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×