INFORÁDIÓ
2022. január 26. szerda
Paula, Vanda

donald trump

irán

atomalku

Donald Trump kész tárgyalni Iránnal

Infostart / MTI

Washington együttműködik szövetségeseivel, hogy megakadályozza Irán atomfegyverhez jutását - hangoztatta James Mattis amerikai védelmi miniszter szerdán egy szenátusi bizottsági meghallgatáson. Donald Trump Twitteren üzent.

Mattis leszögezte: a Trump-kormányzat nem csupán abból a célból kíván szorosan együttműködni szövetségeseivel és partnereivel, hogy megakadályozza Irán atomfegyverhez jutását, hanem azért is, hogy szembeszálljanak Irán "rosszindulatú befolyásgyakorlásával" is.

A védelmi tárca irányítója nem fejtette ki konkrétan az általa említett" rosszindulatú befolyásgyakorlás" mibenlétét, ám az iráni atomalkut felmondó keddi beszédében Donald Trump Irán állítólagos szíriai és jemeni befolyását és a térségben amerikai megítélés szerint általában tapasztalható iráni destabilizáló törekvéseket említette. Az amerikai kormány változatlanul elkötelezett amellett, hogy állampolgárai biztonságát, érdekeit és jólétét tekintse elsődleges fontosságúnak" - fogalmazott a szenátusi bizottságban James Mattis.

Trump: "vagy valami történni fog"

Donald Trump elnök a kormányülés előtt újságíróknak azt mondta: kész a tárgyalásokra Iránnal egy új megállapodás megkötése érdekében. "Vag jó megegyezésre jutunk, vagy egyáltalán nem lesz megállapodás" - fogalmazott. Hozzátette: Irán vagy tárgyal, vagy - mint fogalmazott - "valami történni fog".

Juncker szerint az USA magukra hagyta őket

Jean-Claude Juncker szerint az Egyesült Államok csak a problémák súlyosbítását kockáztatja az atomalku felmondásával.

A flamand regionális parlament előtt tartott beszédében Juncker kijelentette, hogy a lépéssel Washington magára hagyja a szövetségeseit, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Donald Trump elnöksége alatt "meglepő vadsággal" fordít hátat a multilaterális kapcsolatoknak, a barátságos együttműködésnek.

Kiemelte: az Európai Uniónak kellene átvennie bizonyos ügyekben az Egyesült Államok szerepét a világban, Washington ugyanis nemzetközi szereplőként elvesztette a lendületét, és ezáltal hosszú távon a globális befolyása is gyengülni fog.

A bizottság elnöke sajnálatát fejezte ki Trump előző napi döntése miatt, amely szerinte nem a békét szolgálja, és arról beszélt, hogy már jelenleg is diplomáciai válság van az Egyesült Államok és az Európai Unió között.

Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Oroszország is kitart az iráni nukleáris program korlátozásáról kötött többhatalmi megállapodás mellett. Erről az említett országok vezető politikusai tájékoztattak - összefoglalónkat itt olvashatja.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018