eur:
395.31
usd:
371.12
bux:
65071.77
2024. április 19. péntek Emma
Hamarosan eldől a német nagykoalíció sorsa

Hamarosan eldől a német nagykoalíció sorsa

Berlinben Angela Merkel tegnap délután közzétette miniszterjelöltjeinek névsorát. A Szociáldemokrata Párttal kötött koalíciós megállapodás értelmében a kancellár vezetése alatt álló Kereszténydemokrata Unió hat minisztert küldhet az új kormányba, feltéve, ha a több mint 450 ezer szociáldemokrata párttag többsége is az együttes kormányzás mellett foglal állást.

Kevin Kühnert az ifjú szocialisták nevében úgy vélte, aligha valószínű, hogy pártja tagságának többsége helyeselni fogja a kormányszintű együttműködést olyan miniszterekkel, mint Jens Spahn. Tény, hogy a kancellár irányvonalát ismételten bíráló 37 éves Jens Spahn a Kereszténydemokrata Unió erősen konzervatív táborának zászlóvivője, de a tervezett kabinetbe történő bevonásával Angela Merkel részben a fiatalítási igényeket akarta kielégíteni, részben pedig annak a követelésnek igyekezett eleget tenni, amely pártjának visszatérését követeli az alapításban lefektetett politikai irányvonalhoz.

Ez a téma vezető helyen szerepel a Kereszténydemokrata Unió mai rendkívüli berlini pártértekezletén, ugyanis a tagságon belül egyre többen sürgetik a keresztény-konzervatív elvek határozottabb kidomborítását, illetve attól sem riadnak vissza, hogy a kancellári tisztség további megőrzése érdekében a szociáldemokratákkal szemben túlzott engedékenységet vessenek Angela Merkel szemére.

Úgy tűnik, hogy a tegnap közzétett miniszterjelölti névsorral a kancellár alighanem megpróbálta leszerelni belső ellenzékét, a listán három nő és három férfi neve szerepel, köztük négy új arc van.

A kancellár pártjával szövetséges, kizárólag Bajorországban működő Keresztényszociális Unió már a koalíciós megállapodás közzétételekor nyilvánosságra hozta miniszterjelöltjeinek nevét, csakúgy mint a Szociáldemokrata Párt, amelynek listáján Martin Schulz volt pártelnök lemondása óta betöltetlen a külügyminiszteri tisztség. 

Jövő hét közepéig azonban minden bizonytalan, mert a Szociáldemokrata Párt 465 ezer tagjának jövő vasárnap estig van lehetősége levélszavazat útján véleményt nyilvánítani a nagykoalíció újraélesztéséről. Ha ezt a tagság legalább 50 százaléka támogatja, a kancellár és miniszterei hivatalba léphetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×