eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szijjártó: menekültkérdésben a visegrádi országok egységesek

Kiegyensúlyozottnak nevezte Magyarország és Szlovákia jelenlegi viszonyát Szijjártó Péter egynapos pozsonyi látogatásán. A magyar külgazdasági és külügyminiszter és a szlovák külügyi államtitkár egyetértettek abban, hogy a migráció kérdésében mindkét fél hasonló álláspontot képvisel.

Mi Szlovákiára úgy tekintünk, mint egy barátra és egyik legfontosabb szövetségesünkre”

– mondta Szijjártó Péter a két ország közti kapcsolatáról,  ehhez hasonló véleményt fogalmazott meg Ivan Korčok szlovák külügyi államtitkár is, aki vendégként részt vett Magyarország pozsonyi nagykövetsége új épületének átadásán.

A két politikus áttekintette az európai napirenden szereplő legfontosabb kérdéseket, és a két országot érintő gazdasági és energetikai kapcsolatokról is egyeztetett. Ennek egyik pontjaként a magyar külgazdasági- és külügyügyminiszter kiemelte: „Úgy döntöttünk, hogy a magyarországi gázelosztó központ és a magyar-szlovák interkonnektor között hiányzó gázvezetéket is megépítjük,

ez egy 100 kilométeres gázvezeték Vecsés és Városföld között, és ezáltal lehetőséget biztosítunk arra, hogy a Fekete-tengeren kitermelt gáz Szlovákiába is el tudjon jutni.”

Közös álláspont a menekültkrízisben

Szijjártó  hangsúlyozta, a menekültkérdésben a visegrádi országok egységes álláspontot képviselnek. Leszögezte, hogy Magyarország nem kíván a migránsok és menekültek országa lenni, ezért minden javaslatra, ami a kvótarendszert tartalmazza, nemet fognak mondani. „Brüsszelben nyíltan arra készülnek, hogy egyes európai uniós tagországok akaratának a teljes figyelmen kívül hagyásával erővel nyomják keresztül a kötelező betelepítési kvótát” – jegyezte meg a miniszter.

Szijjártó: menekültkérdésben a visegrádi országok egységesek

A magyar diplomácia vezetője ezzel Charles Michel belga kormányfő azon hétvégi kijelentésére reagált, amely szerint ultimátumot adtak a szolidaritást elutasító visegrádi országoknak, hogy

amennyiben június végéig nem sikerül konszenzusra jutni az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanácsban, akkor nélkülük, minősített többségi szavazással fogják elfogadni a tervezett reformokat.

Ivan Korčok ugyancsak megerősítette, ha az új menekültrendszer a migránsok befogadására kötelezné Szlovákiát, nem tudja elképzelni, hogy az ország ezt támogathatná. A belga miniszterelnök kijelentésével kapcsolatban azt mondta: nem szabad hagyni, hogy még egyszer előforduljon, hogy átszavaznak a fejünk felett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×